Ema Vukov Trifunović: “Nedostaje nam određeni broj ljudi, isto tako smo po broju obitelji iznad tih normativa”

“Stav javnosti se mijenja. Javnost vrlo često reagira na temelju napisa. Moram naglasiti da je među ljudima koji nas kritiziraju i veliki broj onih koji su i sami bili u sustavu socijalne skrbi”, ističe Ema Vukov Trifunović, zamjenicom predsjednika Hrvatske komore socijalnih radnika.

Zabilježena je gomila izjava, najčešće na društvenim mrežama, u kojima građani prozivaju socijalne radnike uhljebima, neradnicima, a nakon nekoliko verbalnih i fizičkih napada koji su uslijedili, kako su oni dobili ono što su zaslužili. Sve je kulminiralo i kaznenom prijavom. U Terapiji o problemima socijalnih radnika i o problemima u sustavu voditelj Marijan Opačak razgovarao je s Emom Vukov Trifunović, zamjenicom predsjednika Hrvatske komore socijalnih radnika.

Na pitanje koliko je to što su socijalni radnici dobili status službene osobe pomoglo, rekla je kako će to budućnost i praksa pokazati. “Tražili smo da se na neki način naša profesija zaštiti. To podrazumijeva da će svaki takav napad biti sankcioniran po Kaznenom zakonu.


Komentirala je i reakcije javnosti.

“Stav javnosti se mijenja. Javnost vrlo često reagira na temelju napisa. Moram naglasiti da je među ljudima koji nas kritiziraju i veliki broj onih koji su i sami bili u sustavu socijalne skrbi”.Reakcije su takve zato što je, kako navodi, sustav socijalne skrbi specifičan. “S jedne strane je pomagački, a s druge sankcionira, pa je teško zadobiti povjerenje građana”.

Upitana je što bi trebalo učiniti da se sustav poboljša.

“To je dosta je kompleksno područje. Nedostaje nam određeni broj ljudi, isto tako smo po broju obitelji iznad tih normativa. Osobno smatram da su naši zakoni dobri. Mora se promijeniti jedna kolektivna svijest te se mora raditi na dobroj informiranosti javnosti i  educirati. Mora se znati što je to roditeljstvo, jačati prvo osobnu odgovornost”, poručila je.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI