Epidemiolog Kolarić: S 500 smo došli na 1000 tako da nije nemoguće da i 2000 dostignemo

Epidemiolog i član Znanstvenog savjeta vlade Branko Kolarić komentirao je kako je moguće da ćemo imati i 2000 zaraženih dnevno.

“S 500 smo došli na 1000 tako da nije nemoguće da i 2000 dostignemo”, rekao je Branko Kolarić za HRT i dodao kako nas neodgovorno ponašanje dovodi do toga da nam zdravstveni sustav postane preopterećen, što ga zabrinjava.

“Pitanje je hoće li mjere dovoljno smanjiti broj novozaraženih, a kažem, ja sam zabrinut da zdravstveni sustav može brzo postati preopterećen. S ovako ubrzanim porastom sustav može biti brzo ugrožen”, rekao je.

Dodao je i kako se veći broj korona pacijenata liječi pa onda ima i nešto manje kapaciteta za ostale bolesti koje treba liječiti. Ovog trenutka, istaknuo je, ne treba opet aktivirati Arenu s dodatnim krevetima.

“Ali nije isključeno da neće trebati, i oni šatori ispred KB-a Dubrava i Arena. Za sada još ne”, kaže.



Komentirao je i činjenicu da je sve više zaraženog medicinskog osoblja te se postavlja pitanje tko će raditi.

“Ljudi imamo toliko koliko imamo i sigurno će i Ministarstvo zdravstva i Stožer preraspodijeliti ljude, ali ne možemo izmisliti ljude kojih nema”, rekao je Kolarić.

Na pitanje možemo li očekivati strože mjere u Hrvatskoj od ovih koje su trenutno, Kolarić je kazao kako vjeruje da ćemo morati postrožiti mjere.

Komentirao je i cijepljenje protiv gripe koje kreće sutra.

“Doza bi trebalo biti dovoljno za ove koji su ugroženi, to su ovi stariji od 65 godina, osobe s kroničnim bolestima, zdravstveni djelatnici, djelatnici u domovima za starije, korisnici domova za starije”, zaključio je Kolarić za HRT.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI