EUROZASTUPNIK RESSLER: ‘Europa je jasno pokazala solidarnost i zajedništvo’

Goran Mehkek/Cropix

Zastupnik u Europskom parlamentu Karlo Ressler u Novom danu govorio je o cijepljenju u Europskoj uniji, Brexitu i dogovoru o budućem proračunu EU-a i paketu oporavka.

Odluka o cijepljenju u Europskoj uniji, da se u svim državama članica s cijepljenjem krene u isto vrijeme, pokazatelj je uspjeha, rekao je Ressler.

“To je jasni pokazatelj da je EU solidarna i želi se suočiti zajedno – u gospodarskom smislu s rekordnim paketom pomoći, kao i po pitanju cijepljenja, što je luksuz kojeg možda neće imati svi”, dodao je.

Za francusku blokadu Ressler kaže da je rezultat neutvrđenih znanstvenih pokazatelja novog soja koronavirusa. „Bitno je da se ne dogodi ono što se događalo u prvom valu pandemije kada su granice EU-a većim dijelom bile zatvorene…”, naveo je.

Istaknuo je kako još ostaju otvorena pitanja oko Brexita. „Izvjesno je da do dogovora neće doći 28. prosinca. Neće biti moguće da EP ratificira odluku do kraja godine, ali ni do prijelaznog razdoblja. Mislim da će biti moguće postići dogovor u siječnju, tome se nadamo. Jasno je i da je sada teže pregovarati, postoji medijski interes i politički pritisak koji dodatno otežava postizanje kompleksnog dogovora o odnosima EU-a i Ujedinjenog Kraljevstva kao jednog od najvažnijeg susjeda Unije i bivše članice”, kaže europarlamentarac.



Ako ne bi došlo do dogovora, posljedice su jako široke, pojašnjava Ressler, budući da se radi o cijelom nizu pravnih temelja, cijelom nizu zakonodavstva koje se odnosi i na promet i na obrazovanje… Dodaje kako posljedice nisu jednake za sve države članice, a Hrvatska je među najmanje izloženima.

Naveo je i da je su s prijelaznim razdobljem regulirana prava građana, stoga su ona za građane ista kao i prije izlaska iz EU-a.

Dotaknuo se i zaštite vanjskih granica, za koju podsjeća da je preduvjet bilo kakve vanjske politike i obveza Hrvatske ako želi pristupiti Schengenu.

Kad su u pitanju pushbackovi, Ressler kaže: “Imamo jasan stav, moramo biti humani prema svima koji bježe od ratnih sukoba i traže međunarodnu zaštitu… Moramo i biti beskompromisni prema krijumčarima i trgovcima ljudima, koji pokušavaju profitirati na tuđoj patnji.”

Ressler smatra da je kompromis dobar i da je prevladala svijest da međuinstitucionalne razmirice ne mogu prevladati. „U konačnici je bila jasna svijest svih aktera o ovoj krizi bez presedana. Usvojena je pozicija koja naglašava vladavinu prava i osigurava još snažnije osigurače kako bi se rekordna sredstva koristila bez opasnosti i izbjegla bilo kakva moguća sumnja za prijevare u korištenju fondova”. Dodaje da je dogovor razuman.

Iduća godina bit će neizvjesna, ali Ressler se nada da će cjepivo zdravstveni sustav staviti pod kontrolu. Vjeruje da je pokazana solidarnost prema onima koji su koronakrizom bili najteže pogođeni. “Hrvatska ima priliku koristiti dvostruko veća sredstva nego što su bila u prošlom sedmogodišnjem razdoblju”, naglasio je.

“Težak je posao pred nama, bit će potrebno kvalitetno iskoristiti sredstva koja su nam na raspolaganju”, zaključuje Karlo Ressler. 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI