Gjenero: SDP je dodirnuo najnižu točku prije izbora i ne čini se da bi mogao vratiti izgubljene birače

Photo: Boris Scitar/PIXSELL

Prema mjesečnom istraživanju sa Crobarometra, koji pokazuje raspoloženje i trendove među biračima, HDZ je i dalje prvi izbor. Imaju potporu od 32,5 posto birača što je nešto manje nego mjesec prije. Rast unutar statističke pogreške bilježi SDP s novim predsjednikom i može računati na 18,7 posto potpore.

Na treće mjesto vraća Domovinski pokret s 8,4 posto potpore i oni statistički bilježe rast. Most je 4. izbor sa 7,3, također s rastom unutar statističke pogreške. A pad na 5. mjesto bilježi Možemo, imaju 6,7 posto.

O posljednjim podacima sa Crobarometra razgovarali smo s političkim analitičarom Davorom Gjenerom osvrnuvši se prvo na blagi rast SDP-a.

“Promjene u odnosu na prošli mjesec su zapravo u granicama statističke greške. SDP je počeo padati prije unutarstranačkih izbora. Tada je dodirnuo najnižu točku pa je pad zaustavljen još u vrijeme dok je gospodin Zlatko Komadina vodio stranku kao vršitelj dužnosti, ali ne vidi se da bi izbor gospodina Peđe Grbina nešto bitno utjecao na sadašnji rejting”, rekao je Gjenero  i dodao da se ne čini da bi SDP mogao vratiti izgubljene birače.

“Možemo je naoko malo izgubio, međutim meni se ne čini da je to dramatičan pad, to se sve odvija granicama statističke greške. Ranija istraživanja su možda dala malo prejako značenje, a to koji put može više šteti nego koristiti”, rekao je Gjenero.



‘Plenković računa na racionalno biračko tijelo koje ne podupire tip iracionalnog diskursa kojeg je nametnuo Milanović’

Komentirao je i napetu retoriku između predsjednika Zorana Milanovića i premijera Andreja Plenkovića i kako se to odrazilo na njihov rejting.

“Ta situacija nije bitno naštetila Predsjedniku Republike zbog toga što on i tako svoj rejting gradi na revitalizaciji svojih pristaša. Ovom retorikom skreće pozornost sa situacije u kojoj je uhvaćen s prstima u pekmezu, odnosno u situaciji potpuno neprihvatljivog ponašanja obnašatelja funkcije Predsjednika Republike. Svi znamo da je sve počelo sa predsjednikovim zadržavanjem u opskurnom klubu. On je, u biti, uspio svojim spinom preusmjeriti pozornost na drugu stranu. Njegovi pristaše uživaju u tome što on radi. Predsjednik Vlade je tu u neugodnoj situaciji iako ju nije izazivao te za razliku od Milanovića računa na racionalno biračko tijelo koje ne podupire taj tip iracionalnog diskursa kojeg je nametnuo Milanović”, rekao je Gjenero.

Osvrnuvši se sa rast Mosta koji je na četvrtom mjestu i Domovinskog pokreta koji se nalazi na trećem mjestu, Gjenero smatra da Domovinski pokret ima koristi od Milanovićevih ekscesa i da njihovi članovi podržavaju predsjednika u svom nastupu.

“Most ima svoju konstantnu klerikalnu poziciju, dobro nastupaju u javnosti, iskorištavaju medijski prostor racionalno i djeluju sa svoje političke platforme. Oni su za razliku od Domovinskog pokreta ozbiljni profesionalci”, zaključio je Davor Gjenero.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI