GRBIN BI MOGAO BITI PROBLEM, A NE RJEŠENJE? SDP-ovci otkrili od čega strahuju ako on preuzme stranku

Photo: Boris Scitar/Vecernji list

Još je malo ostalo do unutarstranačkih izbora u SDP-u, koji će se održati 26. rujna. Iako se ispočetka mislilo da će izbori biti samo formalnost, jer je odmah po povlačenju Bernardića svoju kandidaturu za novog šefa istaknuo Peđa Grbin, uskoro je došlo do zanimljivih ‘zapleta’ u stranci. Naime, kandidature su osim Grbina čija je po prvim projekcijama trebala biti jedina, istaknuli župan Krapinsko-zagorski Željko Kolar, načelnica Općine Omišalj Mirela Ahmetović, Marino Percan iz pulskog SDP-a, a doslovno pet do dvanaest kandidaturu za predsjednika predao je i SDP-ov veteran Ranko Ostojić.

Najžešća borba najvjerojatnije će se odigrati između Grbina i Kolara, s time da dobro upućeni pojedinci u stranačke poslove tvrde da je Kolar čak i u blagoj prednosti pred Grbinom. Naime, Grbinu nikako u prilog ne ide kandidatura Ranka Ostojića, koji će mu, govore nam, uzeti dio glasova na koje je prvotno računao.

Mlad i ambiciozan, obrazovan, elokventan te prepoznatljiv među članovima, ali i u javnosti, Grbin se na prvu doima kao idealan kandidat koji bi SDP mogao vratiti na stare staze slave, kada je stranka bila dostojan protivnik vladajućima. No ipak, pojedini su članovi mišljenja da ukoliko preuzme stranku, neće sve biti tako glatko kako se čini.

“Peđa je karakterno sličan Zoranu Milanoviću. Tvrdoglav je, na trenutke i težak, te će ako i kada preuzme stranku, krenuti u obračun sa svojim neistomišljenicima u stranačkim redovima”, tvrde nam dobro upućeni.

To, govori nam naš sugovornik, nikako neće biti dobro za stranačke prilike, jer je SDP posrnuo upravo zbog unutarstranačkih obračuna, podjela i sukoba koji već neko vrijeme potresaju najveću oporbenu stranku. Iako svi kandidati zagovaraju jedinstvo u stranci i pozivaju na zajedništvo, neki tvrde da Grbin nije spasitelj oronulog SDP-a kako to javnost percipira, baš zbog toga što neće prijeći preko toga što se pojedinci neće uvijek slagati s onime što on zacrta, što bi ponovo moglo potaknuti neke nove unutarstranačke obračune, kao i zbog toga što je i on sam bio nositelj jedne druge frakcije u stranci.



No, niti njegov najjači protukandidat nije baš idealna opcija po njihovom mišljenju. Naime, dio članova pribojava se da bi Kolar za sobom mogao povući takozvanu ‘Bernardićevu struju’ ljudi, kojima se spočitava da su baš kao i Bernardić, krivci za debakl koji je SDP doživio na izborima. Kolar, s druge strane, nije toliko temperamentan, pa bi s njim u svakom slučaju bilo puno lakše surađivati nego s Grbinom, govore nam sugovornici.

Iako veteran u stranci, Ranka Ostojića nikako ne vide kao predsjednika, iako je to njegova dugogodišnja želja.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI