GRBIN JE BIO VIŠE NEGO JASAN: Slučaj Mamić pokazuje svu bijedu hrvatskog pravosuđa!

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin u srijedu je u Kastvu izjavio da situacija koja se događa oko Zdravka Mamića pokazuje svu bijedu, ne samo hrvatskog pravosuđa, nego i “30 godina HDZ-ove šape na Hrvatskoj”.

“Ovo što se događa u pravosuđu, ovo što Zdravko Mamić otkriva je najblaže rečeno skandalozno. Jučer smo imali priliku slušati bivšeg predsjednika Državnog sudbenog vijeća koji je de facto priznao da je Mamić imao doušnike i u DSV-u. Imamo mafijašku strukturu upletenu u sam vrh pravosuđa i ako to nije za promptnu reformu pravosuđa kako bi se sustav pročistio onda ne znam što se treba dogoditi u Hrvatskoj da vladajući, HDZ, reagiraju”, rekao je Peđa Grbin.

Rekao je i da je predsjednik RH Zoran Milanović uputio prijedlog za predsjednicu Vrhovnog suda. “Najprije prošlog tjedna Sabor, onda jučer i Ustavni sud su rekli da procedura ne valja. Ja sam legalist, odluku Ustavnog suda ću poštivati ali tražim od DSV-a da u najkraćem roku raspiše novi javni poziv na koji će se ponovno javiti gospođa Zlata Đurđević, a  predsjednik RH će ju ponovno predložiti, da onda napokon u Hrvatskom saboru počnemo razgovarati o onome što sutra mogu biti stvarne promjene u pravosuđu”, istaknuo je.

Čelnik SDP-a Grbin naglasio je da se radi o osobi velikog pravnog znanja, velikog iskustva, o osobi spremnoj uhvatiti se u koštac s problemima hrvatskog pravosuđa.

Hoćemo li pravosuđe prepustiti ekipi na koju Zdravko Mamić ima utjecaj

“Hoćemo li pravosuđe prepustiti ekipi na koju Zdravko Mamić ima utjecaj, hoćemo li pravosuđe prepustiti ekipi koja ima novca da si, kada nema pravo na svojoj strani, barem kupi suca, ili ćemo po tom pitanju pokušati nešto promijeniti? Za mene postoji samo druga opcija, a možemo ju napraviti samo ako se prestanemo zezati s procedurom i počnemo razgovarati o stvarnim problemima, a problem je nefunkcioniranje pravosuđa”, rekao je.



Na pitanje kako su neki suci uopće prošli sigurnosnu provjeru, Grbin je naveo primjer.

“DSV je u slučaju sutkinje sa zagrebačkog Županijskog suda, odbilo istu pripustiti na Vrhovni sud jer nije prošla sigurnosnu provjeru. SOA je prije nekoliko godina utvrdila da nekoliko desetaka hrvatskih sudaca predstavlja sigurnosnu prijetnju hrvatskom pravosuđu. Ministar pravosuđa, predsjednik Vrhovnog suda Sessa i predsjednik Županijskog suda u Zagrebu Turudić su o tome morali pročitati u novinama, vjerojatno saznati kao i ja. Zašto na to nisu nisu reagirali? Zašto informacije koje smo svi mogli pročitati za njih nisu bile dovoljne da regiraju i zašto suce, koji ne mogu iz sigurnosnih razloga ići na Vrhovni sud, puštaju na Županijskom sudu u Zagrebu”, pitao se.

Dodao je da su to pitanja na koja nema odgovora. Ne daje ih, kaže, ni ministar pravosuđa Malenica, ni bivši ministar Bošnjaković.

“U vrhu pravosuđa imamo ljude koji ne mogu proći sigurnosnu provjeru, a oni u pravosuđu ostaju i nitko ne reagira”, ustvrdio je Grbin.

Najavio je i da će SDP u narednih nekoliko tjedana predstaviti svoju politiku, ne samo reforme pravosuđa, nego i obračuna s korupcijom u svim sferama funkcioniranja države.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI