Greg A. Semmel: “Sjedinjene Države podupiru svaki izbor Hrvatske”

Pomoćnik zapovjednika američkog ratnog zrakoplovstva za Europu i Afriku, general bojnik Greg A. Semmel komentirao je mogućnost da Hrvatska pri nabavi borbenih zrakoplova da prednost francuskim, ispred američkih zrakoplova.

“Ne, mislim da će odnos između SAD-a i Hrvatske ostati čvrst ma kakav bio odabir. Sjedinjene Države podupiru svaki izbor Hrvatske. Podupiru i interoperabilnost te platforme s NATO-ovim platformama i s misijom NATO-a” odgovorio je Greg A. Semmel.

Semmel je za HRT govorio i o vojnoj vježbi “Branitelj Europe”.


“Konkretno, u ovoj regiji provodimo obuku sudjelovanjem u vježbama Branitelj Europe 21 i Zvjezdani vitez 21. Glavni cilj je odvraćanje neprijatelja diljem regije, kao i kolektivna sigurnost u cijelom europskom prostoru djelovanja” rekao je.

Prvi put u Hrvatskoj u tim vježbama sudjeluje sustav protuzračne obrane srednjeg dometa Patriot. Smješten je u vojarni u Zemuniku. Kakvu poruku time SAD šalje Hrvatskoj, ali i regiji i zemljama koje su prisutne u njoj?‘Šalje poruku, i u ovom slučaju, kolektivne sigurnosti u regiji, u cijeloj jugoistočnoj Europi, i pokazuje sposobnost da u suradnji s članicama NATO-a vježbamo zajedno, rame uz rame, da budemo interoperabilni i da se usredotočimo na odvraćanje neprijatelja diljem regije.

Vrhunac vježbi bit će zajednička multinacionalna demonstracija bojevim streljivom Hrvatski bedem 1991.-2021. Njome se obilježava i 30. obljetnica ustroja hrvatskih Oružanih snaga. Kakva je vaša profesionalna procjena njihovih sposobnosti? Možemo li reci da se uloga Hrvatske kao saveznika u NATO-u razvija?

“Da, uloga Hrvatske nesumnjivo jača, osobito u ovoj regiji, u jugoistočnoj Europi. Nadajmo se da će imati novu interoperabilnu opremu u NATO-u. Hrvatska je već sad izrazito predana misiji NATO-a. Bila je vrlo aktivno uključena u NATO-ove operacije u Afganistanu i na drugim mjestima diljem svijeta, što je od presudne važnosti”, kazao je Semmel.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI