Grlić Radman: “Nijedna kazna ne može do kraja odražavati zločinačku narav velikosrpske politike”

Ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman oglasio se u utorak u povodu doživotne kazne Ratku Mladiću.

Objavu prenosimo u cjelosti:

“Današnja presuda Ratku Mladiću Žalbenog vijeća Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove je nažalost čin jedne zakašnjele pravde. Iako je prošlo puno godina od počinjenja najtežih zločina, koje su pod njegovim vodstvom počinile jedinice JNA i bosanskohercegovačkih Srba, nijedna kazna ne može do kraja odražavati zločinačku narav velikosrpske politike čiji je Ratko Mladić bio jedan od izravnih provoditelja.
Brojni su zemljopisni toponimi u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini upisani u osobnu kartu zločinačkog djelovanja Ratka Mladića i jedinica pod njegovim vodstvom: Knin, Kijevo, Škabrnja, Nadin, Drniš, Šibenik, Sarajevo, Bihać, Žepa, Srebrenica… Ta su sela i gradovi osjetili što znači nečovječno postupanje, rane su još svježe, stoga teško možemo reći da će pravda ikada biti zadovoljena. Što se tiče Republike Hrvatske i hrvatskog naroda, možemo, nažalost, zaključiti kako naše patnje i žrtve tijekom ovog suđenja nisu dobile nikakvu satisfakciju. Jedinu utjehu u ovoj presudi možemo pronaći u činjenici da je već nekoliko puta presuđeno zločinačkoj velikosrpskoj politici, a čija je nesumnjivo jedna od glavnih personifikacija bio baš ratni zločinac Ratko Mladić.
Kada s povijesne distance još jednom sagledamo događaje 1990-ih, ono što je sigurno jest da možemo itekako biti ponosni na našu časnu borbu za neovisnu i demokratsku Republiku Hrvatsku i sva strateška politička postignuća, kao i svjesni potrebe očuvanja svih ostvarenih nacionalnih i osobnih sloboda u našoj domovini Hrvatskoj.”

Facebook Comments

Loading...
DIJELI