Grlić Radman pozvao je zastupnike da podrže odluku da IGP-u stupi na snagu 1. veljače

Tomislav Kristo/Cropix

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman pozvao je u četvrtak zastupnike da podrže Vladin amandman na saborsku odluku o proglašenju isključivog gospodarskog pojasa (IGP) kojim bi ona stupila na snagu 1. veljače.

“Time ćemo stvoriti uvjete za proglašenje isključivog gospodarskog pojasa Republike Hrvatske u punom sadržaju koji Hrvatskoj po međunarodnom pravu i pripada“, naglasio je ministar u Saboru.

Podsjetio je da je Sabor 18. prosinca prošle godine podržao prijedlog odluke o proglašenju IGP-a u Jadranskom moru i zadužio Vladu da na trilateralnom sastanku u siječnju ove godine, između Hrvatske, Italije i Slovenije, podupre snaženje suradnje u svjetlu proglašenja isključivih gospodarskih pojaseva Hrvatske i Italije u 2021., a nakon čega bi se formalno donijela odluka o proglašenju IGP-a u Jadranu.

Imajući na umu kako je predloženom odlukom potrebno utvrditi i datum stupanja na snagu Odluke te u tom smislu posljedično i datum proglašenja IGP-a, Vlada je 14. siječnja ove godine Saboru podnijela amandman kojim se utvrđuje da Odluka stupa na snagu 1. veljače ove godine, naveo je ministar.

Podsjetio je da je prvi trilateralni sastanak na ministarskoj razini održan već 19. prosinca u Trstu, dakle dan nakon saborske odluke, da je na njemu usvojena zajednička izjava kojom je potvrđena vizija Jadranskog mora kao mosta koji ujedinjuje sve narode toga područja te izvora bogatstva i prosperiteta za sve.



Najavio je da će se prvi sastanak trilaterale na ekspertnoj skupini održati 29. siječnja ove godine putem video-konferencije.

Taj sastanak pružit će temelj i bit će svojevrsna priprema za rad na pojedinim prijedlozima i programima na stručnoj razini, kako bi se pripremio sastanak na ministarskoj razini u ožujku ove godine, kazao je Grlić-Radman.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI