Grmoja: HDZ-ovci su lobirali za projekt vjetroelektrane dok je Most bio u sastavu Vlade. Ćorić mu daje zeleno svijetlo nakon našeg izlaska

Photo: Nikola Cutuk/PIXSELL

Tjednik Nacional je u novom broju otkrio nove detalje o Aferi vjetroelektrane. Navodi se da je USKOK u posjedu SMS poruka između Josipe Rimac i premijera Andreja Plenkovića, te kako će Rimac predložiti premijera, upletene ministre i državnu odvjetnicu kao svjedoke u procesu suđenja s ciljem da dokaže da je cijela Vlada bila upletena u aferu.

Prema tvrdnjama jednog od izvora iz HDZ-a, otvoreno se lobiralo za taj projekt. O svemu tome razgovarali smo sa saborskim zastupnikom Mosta Nikolom Grmojom koji pak tvrdi da to i nije ‘nova vijest’.

“Dok je naša administracija bila u ministarstvu zaštite okoliša i prirode, taj projekt nije mogao po nekakvim stručnim kriterijima dobiti zeleno svijetlo. Sasvim je jasno da sam Andrej Plenković i Tomislav Ćorić kojeg premijer štiti stoje iza tog projekta. Ono što je Most zagovarao je prestanak sufinanciranja takvih projekata jer od njih hrvatski građani nemaju ništa. Osim što plaćaju skuplju struju na temelju naknade za obnovljive izvore energije, oni koji taj projekt guraju, profitiraju. Jasna je odgovornost Plenkovića i sve što mi možemo učiniti je da upozoravamo na to, mi smo svoje napravili i nastavit ćemo to raditi, a hrvatski će građani, nadam se, konačno otvoriti oči i vidjeti o kakvoj se interesnoj kliki radi i što čine od Hrvatske”, rekao je Grmoja tvrdeći da je premijer direktno upleten, a da su HDZ-ovci lobirali za taj projekt i dok je Most bio u sastavu Vlade.

“Ja se sjećam kad su me istaknuti HDZ-ovci u Hrvatskom saboru molili da interveniram, molio me i Milorad Pupovac da interveniram. Svaki put sam te intervencije odbijao i odgovorio bi uvijek isto: ‘stručne službe, ministarstvo će napraviti ono što je u interesu države i poštujući zakonske propise’. Odmah nakon našeg izlaska iz Vlade, ministar Ćorić daje zeleno svijetlo tom projektu, dakle jasno je o čemu se radi”, rekao je Grmoja za Otvoreno.

Podsjetimo, Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta sumnjiči 13 državnih dužnosnika i poduzetnika u aferi vjetroelektrane, među kojima je prvoosumnjičena smijenjena državna tajnica u Ministarstvu uprave Josipa Rimac, za kaznena djela trgovanja utjecajem, zloporabe položaja i ovlasti, davanje mita i davanje mita za trgovanje utjecajem te primanje mita.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI