GUBI LI BOŽINOVIĆ KONTROLU? Skandali drmaju policijom: Sustav puca od afera

Cropix

Afera za aferom niže se među hrvatskim policajcima koji i sami bivaju uhićivani zbog sudjelovanja u netransparentnim radnjama. Ovih je dana tako protiv policajca iz Imotskog Uskok pokrenuo istragu zbog sumnje da je mjesec i pol dana skrivao bjegunca za kojim su tjeralice raspisale BiH i Crna Gora, a sumnja se da  policajac koji je radio u imotskoj Postaji granične policije nije prijavio bjegunca za kojim se tragalo pošto je osuđen na zatvorsku kaznu. Navodi se kako je riječ o 33-godišnjem policajcu koji je znajući o čemu se radilo odbio prijaviti osuđenika kojemu je omogućio da u Hrvatsku ulazi i izlazi van međunarodnih graničnih prijelaza vozeći ga službenim policijskim vozilom do ilegalnih prijelaza.

“Policijski službenik je udaljen iz službe te će protiv njega biti pokrenut disciplinski postupak”, priopćeno je iz MUP-a kojim ravna Nikola Milina čovjek koji se nedavno nakon pucnjave na Markovom trgu našao na udaru kritika pošto se to smatralo propustom policije, ali i ministra Davora Božinovića. “Na mjestu događaja reagirao je drugi policijski službenik koji je upotrijebio vatreno oružje prema počinitelju. Počinitelj se udaljio s mjesta događaja. Odmah se cijeli raspoloživi sustav angažirao, a angažirali su se i taktički timovi specijalne policije. Vrlo brzo, 24 minute nakon samog događaja, pronađen je počinitelj koji je prema sadašnjim informacijama izvršio sudicid”, rekao je Milina, naglasivši da je policija reagirala onako kako treba reagirati.

Hrvatska je jedna od najsigurnijih zemalja, a ovo narušava subjektivni osjećaj sigurnosti, ali imamo izuzetnu stopu razriješenosti kaznenih djela i zadnjih godina najmanje brojke kad je riječ o kaznenom djelu ubojstva”, zaključio je Milina tada, a javnosti se morao očitavati i zbog curenje informacija iz afere Janaf. Kako je tada naveo, postoji mogućnost da su informacije o toj aferi davali ljudi koji su izravno radili na tom kriminalističkom istraživanju, međutim i “policiji je u interesu da spriječimo i preveniramo bilo kakvo davanje službenih  podataka, a pogotovo u ovakvim predmetima”, komentirao je Milina.

Međutim, vrijedi podsjetiti kako je u posljednje dvije godine u 15-ak slučajeva rađeno na prevenciji curenja podataka. Istraga je prije Kovačevićeva slučaja pukla i u slučaju uhićene kninske gradonačelnice Josipe Rimac. “Intenzivno radimo na tim slučajevima, provjeravamo, nama je najmanje u interesu da dolazi do pucanja mjera, međutim, svaki slučaj je za sebe, nije isti…”, rekao je Milina prije više od mjesec dana.

Jedan od bizarnijih skandala kojima je hrvatska javnost imala prilike svjedočiti jest onaj čiji je glavni akter bivši policajac, i zvijezda serije Krim tim 2 Leon Lučić koji sje završio u bolnici zbog teških ozljeda koje je zadobio u tučnjavi, nakon što je od jednog zaprešićkog poduzetnika pokušao iznuditi sto tisuće eura



Inače, Milina je na čelu policije kao favorit ministra Božinovića, riječ je o odlikovanom branitelju koji je u policiji još od ’91. godine, karijeru je započeo u PU splitsko-dalmatinskoj županiji, i to kao cipelić u postaji Solin. Točnije, radio je kao operativac za pozorničko-patrolnu djelatnost. Nakon samo pet godina seli se u sjedište uprave, odnosno u Odjel za suzbijanje općeg kriminaliteta kao kriminalistički službenik za delikte, a bio je i sudionik procesa mirne reintegracije Podunavlja kao zapovjednik postaje Mirkovci. Kada je okončana mirna reintegracija, Milina u zagrebačkom sjedištu MUP-a postaje stručnjak za granicu, pa voditelj Odjela za pojačani nadzor, da bi potom dogurao do pozicije načelnika Uprave za granicu.

Sa smjenom vlasti Milina s načelničke pozicije pada na poziciju odgojitelja u policijskoj školi, daljnja usavršavanja dovela su ga do statusa stručnjaka za područja granica, zbog čega se zbližio i sa samim Plenkovićem koji je u to doba bio europarlamentarac. U međuvremenu, Plenković preuzima kormilo Vlade, Božinović ministarstvo, a Milina čelnu poziciju u policiji.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI