HDZ-ov INSAJDERSKI IZVJEŠTAJ! Izbori otkrili veliku Plenkovićevu slabost: Premijer spoznao šokantnu istinu

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Pred nama je drugi krug lokalnih izbora, no unatoč tome strasti se u vladajućoj stranci nisu slegle niti od prvog kruga.

Analizira se na sve strane u HDZ-u ona njihova čuvena teza o plavoj Hrvatskoj pa tako s optimizmom gledaju na Osijek, u kojem će kako kažu po prvi puta u povijesti pobjedu odnijeti njihov Ivan Radić.

Drugi krug u SDP-ovoj utvrdi

Uspjehom se nedvojbeno smatra i rezultat kojega je Ivan Anušić postigao u Osječko-baranjskoj županiji. Premda je Anušić znatno više medijski eksponiran, HDZ-ovci su zadovoljni rezultatom postignutim u sisačkoj županiji, a zadovoljstvo im izaziva i to što se njihov bivši ministar turizma Gari Capelli probio u drugi krug izbora u vječnoj SDP-ovoj utvrdi, odnosno Primorsko-goranskoj županiji kojom godinama vlada Zlatko Komadina. Oko uspjeha se u HDZ-u lako slože, no kada su posrijedi analize neuspjeha tu su ipak podijeljeni, ali i prilično osjetljivi pa tako s jedne strane Plenković silom prilika uspjehom proglašava rezultat kojega je Davor Filipović postigao u Zagrebu, dok u HDU-u zbog toga vrije radi jer ih je pobijedio Miroslav Škoro koji je uspio ući u drugi krug lokalnih izbora u glavnom gradu.

Kako ističu naši sugovornici, Filipović je bio osobni premijerov odabir i njegov neuspjeh u dijelu stranke smatra se Plenkovićevim debaklom. Plenkovićevim porazom u stranci smatraju i Vukovar budući da je on taj koji je zaratio s aktualnim gradonačelnikom Ivanom Penavom, a pored toga on i Tomo Medved bili su ti koji su inzistirali na kandidaturi nedoraslog Nikole Mažara. Plenković se, vjeruju u stranci, previše oslonio na potporu Pupovčeva SDSS-a dok je Penava odradio kvalitetnu kampanju koja bi mu u drugom krugu izbora trebala osigurati pobjedu. Rezultati Penave u Vukovaru i Škore u Zagrebu za Plenkovićeve suradnike jasan su signal da konzervativno HDZ-ovo krilo još nije zamrlo, a u stranci se u zadnje vrijeme sve učestalije propitkuje politika koju nameće i prolongira stranačko rukovodstvo pa se mnogi pitaju je li vrijeme za zaokret.



Neizvjesno u Splitu

To pitanje javno je načeo Ivan Anušić koji je jasno kazao kako HDZ treba promisliti o suradnji sa SDSS-om i pružiti ruku Domovinskom pokretu. Plenkoviću takve promjene za sada nisu ni u primisli, no da će promjena ipak morati biti sugeriraju rezultati izbora u šibenskoj županiji, ali i generalno u Dalmaciji. Ondje se HDZ u svojim utvrdama sa kandidatima koji su ranijih godinama smatrani političkim kapitalcima za vlast bori u drugom krugu, a uz to što ih ‘žuljaju’ Marko Jelić i njihov župan Pauk, trn u oku im je i rezultat u Zadru gdje HDZ u Gradskom vijeću nema većinu. Neizvjesna je još uvijek HDZ-ova pozicija i u Splitu u kojem su ankete kroz cijelu kampanju davale prenost njihovom kandidatu Vici Mihanoviću, ta se prednost istopila nakon objave rezultata izbora pa sada Mihanović vodi dvije borbe, jednu s Ivicom Puljkom za osvajanje vlasti u gradu pod Marjanom, a drugu s predstavnicima medija koji ne prestaju analizirati njegov doktorat propitkujući eventualno plagiranje.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI