HDZ-ovi MOĆNICI PROTIV PLENKOVIĆA! Zamjerio im se jednim potezom

Foto: Cropix

Nekoliko dana prije nego što je završio u samoizolaciji premijer Andrej Plenković održao je sastanak sa županima koji su od njega zatražili pomoć zbog izmjena Zakona o financiranju lokalne i regionalne samouprave. Sporne izmjene trebale bi dovesti do smanjenja plaća u županijama, gradovima i općinama, a taj prijedlog uznemirio je lokalne dužnosnike pa su se sukladno tome protiv HDZ-ovih izmjena pobunili HDZ-ovi lokalni dužnosnici.

Naime, tim izmjenama država bi trebala na sebe preuzeti teret fiskalnog izravnanja, a time bi regionalnoj i lokalnoj samoupravi godišnje ostalo dodatnih dvije milijune kuna poreza za dohodak, međutim problem je u tome što će se taj novac smatrati pomoću države, što će u pojedinim sredinama ukupan iznos tekuće pomoći podići iznad deset posto njihovih prihoda.

U takvim situacijama plaće lokalnih dužnosnika i njihovih zamjenika morale bi se umanjiti za 20 posto, a osnovica za izračun plaća trebala bi se ograničiti na iznos osnovice državnih službenika. Zbog toga je Plenkoviću na sastanku prigovorio i šibensko-kninski župan Gordan Pauk, no za razliku od brojnih drugih situacija u kojima se premijer pokazao kao nedosljedan ovaj zahtjev lokalnih dužnosnika ipak nije pao na plodno tlo zbog čega zadovoljstvo ne kriju u resoru ministra financija Zdravka Marića koji je jasno dao do znanja da se sredstva za izravnanje neće smatrati tekućom pomoći kada se radi u uvjetima za dugoročno zaduživanje.

To znači da će se lokalne zajednice moći zaduživati, ali za kapitalne projekte, međutim, taj princip neće se koristiti kada se radi o mjerilima za plaće to znači da u narednoj godini u nekim sredinama slijedi osjetan pad plaća.

Facebook Comments



Loading...
DIJELI