Hoće li trebati i treća doza cjepiva? “Kako bismo postigli kolektivni imunitet, bit će potrebno cijepiti 80 posto stanovništva. To je zahtjevan zadatak”

U Hrvatskoj je tek nedavno krenulo masovno cijepljenje stanovništva protiv koronavirusa, a u zapadnim zemljama se raspravlja hoće li biti potrebno i treće cijepivo kako bi se dodatno osigurali građani.

Albert Bourla, izvršni direktor američke farmaceutske tvrtke Pfizer, prije nekoliko dana je upozorio kako će ljudima najvjerojatnije trebati treća doza cjepiva šest do 12 mjeseci od cijepljenja, kao i ponovno cijepljenje svake godine zbog pojave novih varijanti koronavirusa.

“Moramo vidjeti kakav će biti plan cijepljenja i kako ćemo to često trebati. Iznimno je važno smanjiti broj ljudi koji se mogu zaraziti”, rekao je Bourla.

Hoće li biti potrebno treće cijepljenje kako bi se stekao imunitet, još se ne zna, ali evo što kažu hrvatski stručnjaci o takvoj mogućnosti

“Novi sojevi imaju promjene na S-proteinu koji je temelj imunološkog odgovora vektorskih i mRNA cjepiva. Ukoliko bi promjena bila toliko značajna da imunost koja nastaje primjenom sadašnjih cjepiva ne bi bila zadovoljavajuća, proizvelo bi se cjepivo koje bi kodiralo sintezu mutiranog S-proteina te bi se trebali docijepiti za tu novu varijantu. Drugo pitanje je koliko će trajati imunost nakon primarne vakcinacije dvjema dozama. Kad se utvrdi da u nekom razdoblju dolazi do pada titra protutijela, to će biti razlog za docjepljivanje, ako, naravno, do tada ne suzbijemo pandemiju i ne bude više potrebe za cijepljenjem”, rekao je epidemiolog Branko Kolarić.



Slično misli i dr. Andreja Ambriović Ristov, također članica Znanstvenog savjeta.

“U Hrvatskoj prvo moramo cijepiti stanovništvo koje se želi cijepiti. Kako bismo postigli kolektivni imunitet za kentsku (britansku) varijantu, bit će potrebno cijepiti 80 posto stanovništva. To je zahtjevan zadatak. Teško mi je vjerovati da ćemo to uspjeti do jeseni, iako to iskreno priželjkujem. No, čim to postignemo, treba odmah krenuti u ocjenu stanja i docjepljivanje prema potrebi”

Facebook Comments

Loading...
DIJELI