Hrebak: ‘Ovim projektom bismo Bjelovar pozicionirali u vrh gradova koji imaju najbolje razvijen sustav gospodarenja otpada’

Planirana izgradnja sortirnice na odlagalištu Doline Bjelovaru blizu je realizacije. Riječ je o ulaganju vrijednom 45 milijuna kuna, od kojih će 85 posto iznosa investicije biti financirano iz EU fondova. 

“Ovim projektom Bjelovar bismo pozicionirali u vrh gradova koji imaju najbolje razvijen sustav gospodarenja otpada”, rekao je gradonačelnik Dario Hrebak.

S ovim projektom bi odlagalište Doline, kojim upravlja bjelovarski Komunalac, postao Centar gospodarenja otpadom koji ispunjava najviše standarde i može zbrinuti količine zbrinuti velike količine otpada koje su čak veće od samih potreba Bjelovara, kako piše Mojportal.hr.

Također je prije nekoliko dana prijavljen je i projekt kompostane vrijedan 14 milijuna kuna.

Neki građani strahuju da bi smeće iz ostalih dijelova države moglo završavati u Bjelovaru, a gradonačelnik uvjerava kako takav sustav sa sortiranjem, razdvajanjem, kompostanom, reciklažnim dvorištem, vrijednim šest milijuna kuna koje je već napravljeno, značit će manje odlaganje otpada na samom odlagalištu, više recikliranja i kompostiranja bio otpada.



“Mi imamo s takvim kapacitetima mogućnost zbrinuti sav otpad s naše županije, možda i šire, a odlagati manje otpada nego ga odlažemo danas. Nije to ništa novo, u razvijenim europskim zemljama je to standard već godinama kojem Bjelovar teži, a kroz par godina će ga i dostići”, poručio je.

Najbliži primjer je Centar za gospodarenje otpadom u Sloveniji, odnosno u glavnom gradu Ljubljani.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI