Hrkač i Izetbegović uvjerili da se pusti tenkovi: “Ako budemo prevareni, to može biti samo jednom! Samo jednom i nikad više”

Prije točno 30 godina, na današnji dan 9. svibnja 1991. godine završila je blokada gdje su Hrvati u Hercegovini držali kolonu tenkova JNA između Mostara i Širokog Brijega.

Sve je započela 7.svibnja kada je započela blokada, a 9. svibnja je situacija bila pred eskalaciju. Tenkovi JNA već su bili spremni za pokret, a hrvatski policajci iz Širokog Brijega stali su pred njih s automatskim puškama.

Među mladim ročnicima JNA čije su tenkovske cijevi bile okrenute prema narodu, našao se i hrvatski glumac Leon Lučev koji se u dokumentarnom filmu koji svjedoči o ovom događaju, prisjetio kako Hrvatima nije dana municija. Kada je upitao zašto je to tako, rekao mu je kako nakon prvog vala može uzeti dasku i udarati po onima koji ostanu ranjeni.

Ovu situaciju je došao smiriti Alija IZetbegović tu je njegov dolazak izazvao veliko odobravanje naroda te je pokušao uvjeriti narod kako je vojska JNA samo došla izvršiti vojne vježbe. Građani su tražili da se prvo povuku desantne jedinice te da će nakon toga propustiti vojnu kolonu te je Izetbegović prihvatio tu ideju te odlazi na pregovore koji su trajali tri sata.

Zapovjednici na to ne pristaju, a Alija se vraća i priopćuje to stanovništvu s porukom da će vojska proći prema Kupresu bez ikakvog incidenta te je svoj govor završio s ovim riječima.



“Ako budemo prevareni, to može biti samo jednom! Samo jednom i nikad više!”

Nakon toga, Izetbegović je krenuo prema masi ljudi, a oni su se počeli razmicati te je dan znak da se propuste tenkovi.

No kasnije, vojna kolona je opet zapela u Širokom Brijegu gdje je ključnu ulogu u razrješavanju situacije odigrao pokojni gvardijan franjevačkog samostana u Širokom Brijegu fra Mladen Hrkač jer je s narodom bio od prvog dana blokade i oni su mu vjerovali. I on je na kraju okupljenima rekao da propuste JNA i zamolio da se vojsku srdačno pozdravi, ali ne kao vojnu silu, već mladiće za koje strepe njihove majke.

Koliko je bilo važno Jugoslavenskoj narodnoj armiji da uđe u Livno govori i činjenica da je u kolovozu 1991. ondje održana komemoracija Srbima ubijenima 1941. na tom području. Taj je skup uz govore Biljane Plavšić i Jovana Raškovića trebao potencirati sukob između Hrvata i Srba, a tada bi se pojavila JNA kako bi donijela “mir” no do njega ipak nije došlo, piše portal Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI