‘HRVATI I BOŠNJACI MORAJU BITI SAVEZNICI’! Gjenero: ‘Milanović je neuki primitivac koji antagonizira one koje ne bi trebao’!

Photo: Boris Scitar/PIXSELL

U Mostaru se nakon 12 godina održavaju izbori na kojima bi ovaj grad koji se smatra kulturnim i političkim središtem Hrvata u BiH trebao dobiti novu vlast otkako je na funkciju 2008. godine došao HDZ-ov Ljubo Bešlić. Posljedica je to dogovora između lidera dvije vodeće stranke Hrvata i Bošnjaka, HDZ i SDA, a izmjenama Izbornog zakona BiH to je kasnije podržala i većina u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine.

Hrvati u Mostaru čine relativnu većinu i to je ujedno najveći grad u BiH gdje su Hrvati većina. Upravo zato, Hrvatske političke opcije priželjkuju da će gradonačelnik ponovno biti Hrvat, a govori se da najveće šanse ima član HDZ-a i liječnik Mario Kordić.

O tome što ovi izbori znače za Hrvate u BiH i je li na ovim izborima važno da pobijedi Hrvat, za 7Dnevno je komentirao politolog i politički konsultant Davor Gjenero.

Kako nam kaže Gjenero, po njegovom mišljenju Hrvati i Bošnjaci trebaju biti saveznici, a Mostar je multietnički grad koji se ne bi trebao tretirati kao ekskluzivno hrvatski grad.

“Samo zbog toga što se vodi vrlo čudna politika savezništva sa Srbima protiv Bošnjaka u BiH nešto može biti pobjeda Bošnjaka nad Hrvatima. Za to nema nikakvog racionalnog razloga. Hrvati u BiH su trebali svoj okvir suradnje sa Bošnjacima tražiti na tragu Washingtonskog sporazuma i ne osvrtati se previše na Dayton. Ideja da se Dayton revidira na taj način da se zanemari onaj njegov najgori dio u kojem on zapravo priznaje posljedice rata, a to je podjela na dva entiteta je očito pod najvećim pitanjem. Državni interes Republike Hrvatske je da joj Republika Srpska, Srbija i Rusija posredno ne budu na samoj granici i to vrlo blizu Zagrebu, a još gore sa Trebinjem iznad Dubrovnika. Zbog toga je hrvatski državni interes ukidanje entiteta, a sve drugo je opasno poigravanje. Hrvati moraju pronaći način kako da s Bošnjacima urede odnose unutar federacije i moraju se definitivno odreći svake ideje trećeg entiteta. Moraju inzistirati na visoko decentraliziranoj državi i na obnovi tradicionalnih bosanskohercegovačkih regija kao upravnih jedinica. Osim toga, treba inzistirati na reformi izbornog zakonodavstva i to takvoj reformi koja će hrvatima osigurati ravnopravnost. Ne postoji nikakav razlog da se Hrvati u BiH sukobljavaju sa Bošnjacima i ne postoji nikakav razlog zašto bi se Mostar trebao tretirati kao ekskluzivno hrvatski grad. Mostar je multietnički grad u kojem Hrvati žive zajedno sa Bošnjacima i te odnose treba urediti. Treba pronaći dobar način diobe vlasti i političkog utjecaja i dobro surađivati, a ne se sukobljavati”, objasnio je Gjenero kako bi BiH danas sutra mogla izgledati.



Tvorci Daytonskog sporazuma najavljuju reviziju uređenja BiH. Svi pokazatelji govore da je krajnje  vrijeme da se BiH pomogne u daljnjem razvoju i izlasku i gliba. O tome kako to učiniti postoje veliki prijepori, a vrlo je izvjesno da će BiH i regija postati poligon za borbu velikih svjetskih sila prvenstveno SAD-a i Rusije. Prema Gjeneru, BiH nikada neće moći biti utemeljena na većinskom modelu vlasti, ali to ne znači da se BiH ne može urediti kao funkcionalna demokracija. Naveo je primjer Belgije.

“Svi koji zagovaraju reformu BiH zagovaraju decentraliziranu državu jer BiH ne može funkcionirati kao unitarna država. Radi se o tome da je BiH tradicionalno zemlja podijeljena na regije i da treba ponovno oživjeti regionalne identitete. Svaka država je građanska država jer vlast proizlazi iz građana. BiH nikada neće niti je ikada mogla biti uređena po Westminsterskom modelu, to jest većinskom modelu. Kada imate pluralno društvo ne možete istaknuti većinsko načelo kao jedino načeo organizacije vlasti. Primjer za to kako zemlja funkcionira kao demokracija, a da pritom zaobilazi većinsko načelo ili ti ne apostrofira većinsko načelo je Belgija koja se sastoji od dvije uvjetno rečeno konstitutivne nacije, dvije etničke skupine, Flamanaca i Valonaca te njemačke govorne zajednice. Svaki od njih bira svoju političku elitu, a političke elite se moraju međusobno dogovarati i usklađivati. Ona politička elita koja postaja ekskluzivne političke zahtjeve i izbjegava dogovore propada. Takvi demografski poredci funkcioniraju nešto sporije, polaganije, ali ne zato i manje efikasno u odnosu na klasične većinske demokracije”, rekao je Gjenero.

Na pitanje kako ocjenjuje nastupe predsjednika RH Zorana Milanovića prema BiH, Gjenero kaže da su oni u najmanju ruku primitivni.

“Prašina se digla u najmanju ruku s pravom. Šteta je kada imate predsjednika republike koji je godinama radio u diplomatskoj službi, a nije naučio elementarna pravila diplomatskog govora. Nema nikakve potrebe s takvim govorima i nastupima, antagonizirati bilo koga i izazivati neprijatelje pogotovo ne među onima koji bi vam trebali biti saveznici. Gospodin Milanović je najprije iznio načela koja su korektna, ali nakon toga je izgovorio nekoliko rečenica iz kojih se vidi da je neuki priprosti primitivac koji govori iz modela najprimitivnijih i najmalicioznijih stereotipa. Ta rečenica ‘najprije sapun pa onda parfem’ je jednostavno nevjerojatna uvreda kakve državnici koji imaju malo pameti i malo odgovornosti nikada ne izgovore”, smatra Gjenero nadodavši kako “Milanović s ovim izjavama podilazi onima koji su ga financirali te najgorem talogu nacionalističkih radikala koji sebi neukima tepaju da su suverenisti”.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI