HRVATSKA POLICIJA OŠTRO DEMANTIRA GUARDIAN: ‘Zgroženi smo navodima o nasilju nad migranticom’

Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Britanski Guardian objavio je priču da su hrvatski policajci seksualno zlostavljali Afganistanku nakon prelaska granice i ponovno podigli buru. Sve se prema navodima Guardiana dogodilo 15. veljače na hrvatskom teritoriju u blizini Velike Kladuše, a u izvješću je navedeno da su je policajci u dva navrata seksualno i fizički zlostavljali.

Iz MUP-a kažu, ‘apsolutno su zgroženi’ ovakvim navodima te dodaju kako ne mogu ne primijetiti da Guardian hrvatsku policiju ‘sad već uobičajeno, bez ijednog dokaza, uporno želi prikazati kao brutalnu i nehumanu skupinu sklonu pljačkama i zlostavljanjima nezakonitih migranata’.

U daljnjoj reakciji iz MUP-a ističu kako su odmah pokrenuli provjeru navoda, a temeljem preliminarnih provjera, tvrde, 15. veljače 2021. godine na području PU karlovačke nije bilo postupanja prema osobama ženskog spola iz populacije nezakonitih migranata.


Navodni događaj o kojemu piše Guardian ne sadrži niti minimum informacija nužnih za brzu i učinkovitu istragu, ‘poglavito ne u roku od nepuna 24 sata’ koliko je policiji autor članka uvjetovao za odgovor.

‘Ovakvim optužbama se potiče netrpeljivost prema hrvatskoj policiji’Navode također i da u MUP u ovom trenutku ne može davati ocjene o postupanju hrvatske policije prije okončanja temeljite istrage navoda, no da će temeljito istražiti ovaj slučaj što uključuje i provjere u policijskog suradnji s Bosnom i Hercegovinom. U MUP-u ocjenjuju da se ovakvim optužbama potiče netrpeljivost prema hrvatskoj policiji koja, kako ističu, dosljedno i u skladu sa zakonskim propisima provodi mjere za sprječavanje nezakonitih ulazaka u RH i ulaže velike napore u zaštiti vanjske granice EU. Dodaju i da nitko od nezakonitih migranata nema namjeru dulje vrijeme ostati u RH jer je za migrante RH isključivo tranzitna zemlja.

‘Ako ih policija spriječi u nezakonitom ulasku, spremni su lažno optužiti’

Uz to, u MUP-u kažu da su migranti, ako ih hrvatska policija spriječi u pokušaju nezakonitog ulaska, spremni tu istu hrvatsku policiju lažno optužiti za zlostavljanje i onemogućavanje pristupu sustavu međunarodne zaštite.

“U vezi s ovakvim optužbama uvijek je potrebno imati u vidu da se na granici RH s BiH nalaze tisuće migranata koji stalno pokušavaju ući u RH preko granice koja je vanjska granica EU, a hrvatska policija ih u tome sprječava uz primjernu mjera iz članka 13. stavka 2. Zakonika o schengenskim granicama”, zaključuje MUP u svom priopćenju vezanom uz događaj koji je objavio britanski Guardian.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI