HRVATSKA RAJ ZA MILIJUNAŠE! Ovo su njihova imena: Duboko dišite prije čitanja

ilustracija

Pandemija koronavirusa superbogate ljude diljem svijeta učinila je još bogatijima, pokazalo je istraživanje konzultantske tvrtke PwC i glavne švicarske banke UBS. Po podacima koje su objavili u srijedu, za vrijeme pandemije koronavirusa ukupno bogatstvo svjetskih milijardera poraslo je na 10,2 bilijuna dolara. UBS navodi da je njihovo bogatstvo od početka krize izazvane pandemijom koronavirusa ili u razdoblju od travnja do srpnja naraslo za 27,5 posto.  Po svemu sudeći i plodno tlo za milijunaše, barem ako je suditi po podacima Global Credit Swiss Instituta, koji je objavio procjenu o tome kako broj milijunaša u Hrvatskoj neprestano raste. Da je tome tako potvrđuju i brojke s kojima raspolažu, točnije 2015. godine imali smo 11.400 milijunaša, a već 2025. godine prema procjenama biti će ih 19.600.

Kada je pak o ultramilijunašima, odnosno onima teškima preko deset milijuna dolara riječ biti će ih 213, što je skoro duplo više nego deset godina ranije, a to pak nije pokazatelj da možemo veselo trljati dlanovima nadajući se da ćemo se preko noći obogatiti, već su ovo brojke koje ukazuju na sve veće raslojavanje društva na one sve bogatije, i siromašne.

No, tko su uopće ti hrvatski milijunaši?

Na listi je obitelj Lukšić s 1,46 milijardi kna, a imovina im se procjenjuje u milijardama dolara. Procjenjuje se kako je Andronico Lukšić s obitelji stekao četiri milijarde dolara, a prema časopisu Forbes nalaze se na 132. mjestu po bogatstvu.

U Hrvatskoj najviše ulažu u turizam, a posao im je u našoj zemlji startao kada je pokojni Lukšić kupio Karlovačku pivovaru koju je potom prodao Heinekenu. Preuzeli su i Štrokove luksuzne hotele, čime je Lukšić Grupa preuzela ulogu druge najveće hrvatske turističke tvrtke s ukupno 25 tisuća ležajeva.



Karijeru je Emil Tedeschi započeo 1989. u očevoj tvrtki, no diplomirao je nekoliko desetljeća kasnije, konkretnije 2012. godine na Zagrebačkoj školi ekonomije i menadžmenta. S oko 1,28 milijardi kuna imetka, vlasnik Atlantic Grupe treći je najbogatiji Hrvat. Prihodi od prodaje lani su mu iznosili 5,05 milijardi kuna, a dobit prije kamata i poreza – basnoslovnih 424,6 milijuna kuna.

Obitelj Besnier, s 843 milijuna kuna, četvrta je na popisu najbogatijih hrvatskih obitelji. Radi se o vlasnicima Lactalisa u Francuskoj i Dukata u Hrvatskoj. Poznato je kako su se ove domaće kompanije domogli tako što im ju je prodao najpoznatiji hrvatski vozač Luka Rajić. U 2013. godini preuzimaju sto posto dionica Ljubljanskih mlekarni, čime je Lactalis ojačao ulogu u regiji. Inače, Lactalis grupa djeluje u 61 državi, zapošljavaju preko 50 tisuća radnika te imaju organiziranu proizvodnju u 192 proizvodna pogona u 34 države diljem svijeta.

S imovinom od 539 milijuna kuna, idući na listi je Ante Vlahović, predsjednik Uprave Adris Grupe i njezin najveći dioničar. Ovaj Metkovac odrastao je u imućnoj obitelji u Kominu. U Zagrebu je diplomirao na Ekonomskom fakultetu, a ljubav ga je odvela u Rovinj, odakle mu je supruga. U bivšoj Tvornici duhana Rovinj zaposlio se kao ekonomist, a s godinama je postao i komercijalni direktor. Na vrh piramide sjeda 1994. godine.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI