HRVATSKI ‘AREA 51!’ ‘TITOVA ZABRANJENA ZEMLJA’! Strogo čuvana ostavština Tita: Prizori oduzimaju dah! Kao da je vrijeme stalo

Vila Dalmacija u Splitu bila je jedna od Titovih rezidencija, a građanima je i dan danas uglavnom nedostupna. Skriva se u šumarku Marjana, u zaštićenoj uvali, okovana šumom borova, privatna plaže, ekskluzivnost ovog državnog posjeda je golema.

Vila Dalmacija

Vila je prizor sam za sebe, ali u njoj možete uživati tek ako platite i to samo u prizemlju. Ostatak prelijepe rezidencije skriven je od očiju javnosti.

Voditelj kompleksa “Vila Dalmacija” Marin Urlić ispričao je za RTL kako u glavnoj sobi u kojoj je spavao Tito do dana današnjeg nitko nije prespavao. Sve je ostalo gotovo netaknuto, vremenska kapsula koji svjedoči o potpuno drugačijem vremenu. Terasa i prizemlje vile danas su popularno mjesto za održavanje vjenčanja, a i grad je koristi za protokolarna događanja. U protivnom, vilu nećete moći posjetiti. Upravo zato je Splićani nazivaju “zabranjena zemlja”.

“Tito je zadnji put boravia u ovoj vili ’79. godine, za otvaranje MIS-a i stadiona, zajedno sa svojom suprugom Jovankom. Ovdje je proveo možda i najduži period boravka u vili, bio je 15 dana punih. Manje-više u sobi je sve autentično, uključujući naravno i ovaj krevet”, kaže voditelj kompleksa “Vila Dalmacija” Marin Urlić.



Spojena sa spavaćom sobom, tu je i radna soba s pečatima te predsjednički salon gdje je Tito vodio sastanke, ali naviše od svega Tito je koristio salon s kaminom. “

Photo: Miranda Cikotic/PIXSELL

“Ovaj dio je Tito najviše koristio prilikom svog odmora u Splitu onako kako ga i najčešće znamo, sa cigarom, viskijem ili konjakom”, kaže Urlić.

Photo: Miranda Cikotic/PIXSELL

U kupaonici su, za to doba, neviđeni svijetleći strop te slavine za morsku i običnu vodu. Uvijek se volio pokazati u najboljem svjetlu.

Photo: Miranda Cikotic/PIXSELL

Od najma dvorišta i prizemlja godišnje se u gradski proračun slije oko dva milijuna kuna. Pleše se i pjeva upravo na terasi na kojoj su svojedobno uz Tita sjedili i Winston Churchill, Indira Ghandi, Muamer Gadafi i brojni drugi svjetski političari.

Photo: Miranda Cikotic/PIXSELL

Bivša Titova rezidencija i kompleks oko nje građanima su još uvijek nedostupni.

“Šteta je. Trebalo bi se otvorit, da građani mogu otić, vidit”, rekla je jedna građanka Splita, a da Vilu Dalmaciju treba otvoriti i za turiste smatraju i drugi ispitani građani.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI