HRVATSKI VELEPOSLANIK PORUČIO: BiH do rješenja treba doći unutarnjim dogovorom

Bosna i Hercegovina sama treba riješiti svoje unutarnje probleme, a Hrvatska će joj pružiti svu potrebnu pomoć na euroatlantskom putu no dosljedno će inzistirati na zaštiti prava Hrvata kao konstitutivnog naroda, izjavio je hrvatski veleposlanik u BiH Ivan Sabolić.

U intervjuu za “Dnevni avaz” od četvrtka hrvatski je veleposlanik upozorio kako je bitan razlog zbog kojega je stanje u BiH loše kakvo je sada to što je nedostajalo iskrenog političkog dogovora domaćih političkih predstavnika o snažnijem procesu povratka izbjeglih i prognanih kao i o daljnjem razvoju zemlje, odnosno međusobni dogovor unutar same BiH.

“Stabilnost i održivost određenih političkih rješenja ponajviše zavise od toga jesu li ta rješenja nametana ili su rezultat unutarnjeg političkog dogovora ključnih političkih aktera. Ljudi u BiH itekako poznaju poslovicu ‘dogovor (kompromis) kuću gradi’ i takvih dogovora u političkoj zbilji treba biti što više”, kazao je Sabolić. Istaknuo je kako je to važno i zbog toga što Bosnu i Hercegovinu očekuje veliki izazov ispunjanjavanja političkih, ekonomskih i pravnih kriterija koje mora zadovoljiti u procesu pridruživanja Europskoj uniji.

Komentirajući aktualizirane rasprave o mogućim promjenama Daytonskog sporazuma Sabolić je kazao kako je i to pitanje na koje prvenstveno trebaju odgovoriti legitimni politički predstavnici građana i sva tri konstitutivna naroda u BiH ali da su jasni postulati koji se ne mogu dovoditi u pitanje.

“Osnovnom zabludom mi se čini u javnosti sve prisutnije stajalište da je put prema ‘nediskriminatornosti u pravnom poretku BiH’ derogiranje načela konstitutivnosti i ravnopravnosti tri naroda u BiH. Važno je naglasiti da bi se ukidanjem ili potpunim minoriziranjem navedenog načela i na njemu zasnovanih ustavnih odredbi ugrozili temelji u Daytonu postignutog dogovora, koji ima međunarodni karakter”, istaknuo je Sabolić.



Istaknuo je da kao veleposlanik Hrvatske ima obvezu upozoriti na moguće posljedice po Hrvate kao najmalobrojniji narod jer bi se u protivnom zaštita kolektivnih prava naroda tada reflektirala samo kroz entitete u kojima su u većini druga dva konstitutivna naroda.

“Hrvatska upravo stoga ustrajava na poštivanju načela konstitutivnosti naroda u BiH koja okuplja tri ravnopravna naroda, uz poštivanje prava svih građana”, pojasnio je veleposlanik.

Poručio je kako Hrvatska ostaje najsnažnijim zagovornikom i prijateljem BiH u procesu njene integracije u EU i NATO te će susjednoj zemlji na tom putu pružati svekoliku potporu. No valja znati kako za Hrvatsku jest i bit će neprihvatljivo da jedan konstitutivni narod bira drugom narodu njihove predstavnike, istaknuo je.

“To je štetna politička praksa koja potiče političku radikalizaciju i podjele. To nije dobro za funkcioniranje institucija u BiH, za njen europski i euroatlantski put, niti za temeljno povjerenje među narodima”, zaključio je veleposlanik Sabolić.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI