Hrvatski znanstvenik objasnio zašto su potresi važni za opstanak života na Zemlji! ‘Bez njih život ne bi bio moguć’

Hrvoje Tkalčić, svjetski poznati znanstvenih hrvatskog podrijetla koji radi kao profesor na Australskom nacionalnom sveučilištu u Canberri, a i član je američkog seizmološkog društva, za HRT je komentirao svoje najnovije istraživanje, ali i potrese u Hrvatskoj.

Naime, u svojoj najnovijoj avanturi, posao ga je odveo na rub Atlantika. Radi se o ekspediciji postavljanja 27 seizmografa u ocean na dubinu od pet kilometara. Bila je to, kaže, misija ravna slijetanju na drugi planet.

“Seizmografi će na oceanskom dnu biti oko godinu dana. Oni će bilježiti potrese i lokalne i vrlo daleke potrese, a i druge geofizičke fenomene”, rekao je Tkalčić te dodao kako bi podaci prikupljeni na taj način mogli omogućiti da se jednog dana potresi mogu predvidjeti.

Tkalčić prati i potrese u Hrvatskoj te kaže kako će još neko vrijeme biti podrhtavanja, ali da će se tlo s vremenom smiriti. Kaže kako i za rupe koje se pojavljuju nakon potresa ima lijeka.

“Postoje metode u eksporacijskoj i forenzičnoj geofizici koje su strahovito skupe, ali koje bi se eventualno mogle primijeniti i izvesti dronovima i mogle bi detektirati pukotine i prazne prostore u podzemlju”, smatra Tkalčić.



Napominje i kako potresi imaju pozitivnu stranu.

“Da nema te dinamike ne bi bilo ni magnetskog polja ni tektonskih sila ni tektonike ploča. Dakle, spržila bi nas radijacija iz svemira, ne bi bilo ni oceana ni atmosfere pogodne za život. Ukratko – život na zemlji bi bio nemoguć”, objasnio je Tkalčić.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI