HRVATSKOJ STIŽE SEDAM KRIZNIH MJESECI! Plenković i Beroš u neviđenim problemima

Tomislav Kristo/Cropix

Prije samo nekoliko mjeseci članovi Plenkovićeve prošle vlade, ali i članovi Nacionalnog stožera zadovoljno su trljali ruke, hvaleći se uspješnim suzbijanjem pandemije koronavirusa koja je zaustavila cijeli svijet.

Tvrdilo se da Hrvatska u toj borbi ima ponajbolje rezultate, kako na europskoj, tako i na svjetskoj karti, no izgleda da smo se u toj samohvali ipak malo zaletjeli jer brojke kojima svjedočimo posljednjih desetak dana ukazuju na to da Hrvatska polako gubi bitku s nepoznatim neprijateljem.

Rekordan broj novozaraženih stiže u dosta nezahvalnom trenutku, s jedne strane veledrogerije prijete obustavom isporuke lijekova bolnicama zbog dugova države prema njima, s druge strane građani imaju sve manje povjerenja u vladajuće, a time i u sam Stožer pa po društvenim mrežama i u javnom prostoru bujaju skeptici koji u pitanje dovode i samo postojanje virusa.

Da je situacija za našu zemlju, ali i za vodeće iz Stožera alarmantna, potvrđuje i to što je povjerenje javnosti u vlast, Vladine poteze i mjere na niskim granama. Upućeni svjedoče kako je pred nama minimalno sedam kriznih mjeseci, što u zdravstvenom, što u ekonomskom smislu. U taj krizni period Plenkovićeva vlada i Stožer ulaze s poražavajućim rezultatima istraživanja koje je proveo Europski odbor regija. Istraživanje konzultantske kuće Kantar provedeno u prva dva tjedna rujna otkrilo je do koje mjere građani EU-a vjeruju svojim vlastima, a naglasak je stavljen i na odgovore na pandemiju. Otkriveno je tako kako je povjerenje u hrvatsku Vladu jedno od najnižih u Uniji, čak 73 posto građana ne vjeruje da će Vlada poduzeti adekvatne mjere, samo 22 posto građana vjeruje vladajućima, dok njih šest posto ne zna odgovor na to pitanje. Nepovjerenje prema svojim vlastima, osim Hrvata, na ovom su ispitivanju pokazali bugarski i slovenski građani. To što Hrvati ne vjeruju svojim vlastima može se poistovjetiti i s nepovjerenjem prema Nacionalnom stožeru, a da je tome tako, pokazuje i silazna putanja Beroševa rejtinga koji je spao na niske grane.

Facebook Commentsloading...
Loading...
DIJELI