IMOVINA ‘TEŠKA’ STO MILIJUNA EURA: Čermak se zbog bolesti povlači iz biznisa

Zadarski Trgovački sud početkom siječnja donio je presudu kojom se Tankomercu nalaže da Ministarstvu prometa vrati marinu u centru toga grada. Unatoč tome sporovi između ove tvrtke u vlasništvu generala Ivana Čermaka i države nisu okončani. Presudom s početka godine državi je trebala biti vraćena marina, ali i parcela u obuhvatu pomorskog dobra, no unatoč tome zbog Čermakove žalbe marina još nije vraćena.

Inače, umirovljeni general Ivan Čermak stoji iza Tankerkomerca i to preko tvrtke Crodux Derivati Dva. Valja podsjetiti kako Čermak slovi za jednoga od najimućnijih Hrvata, a mnoge je prije par mjeseci iznenadila njegova odluka o povlačenju s s mjesta predsjednika Uprave tvrtke Crodux Derivati dva. Radi se inače o najvažnijoj tvrtci u poslovnom sustavu njegova Croduxa, a na Čermakovu poziciju dolazi njegova dugogodišnja suradnica i članica Uprave Draga Antić.

Čermakovo povlačenje, nije međutim odluka koja je donesena preko noći, niti se on u potpunosti namjerava povući iz biznisa. No, on za biznis trenutačno nema vremena, pošto se posvetio bitci za vlastito zdravlje budući da boluje od najteže moguće bolesti opasne po život.

”Imam puno povjerenje u menadžment tvrtke, a ja ću se posvetiti razvijanju projekata na kojima već dulje vrijeme radimo u Croduxu, kao i nekim novim projektima koje pripremamo, neću skroz napustiti ni operativni dio kompanije, uostalom u taj dio već mi je uključen stariji sin, uskoro će i mlađi”, izjavio je Čermak koji je zapravo s prvim danom lipnja odlučio otići u jednu vrstu mirovine, dajući uz ostalo naslutiti da poslovanje u njegovim firmama nastavljaju njegovi sinovi.

Ivan Čermak je trenutno i dalje predsjednik Uprave u tvrtkama Crodux Plin i Crodux Energetika, a ujedno je i član Nadzornog odbora zadarskog Tankerkomerca, no njegov stariji sin Hrvoje član je Uprave Crodux Derivata Dva te Nadzornog odbora zadarskog Tankerkomerca. Hrvoje je inače do unazad par godina u očevoj tvrtci Crodux derivati dva bio prokurist, no onda ga Čermak odlučuje imenovati članom uprave ostavljajući u njoj i Dragu Antić te Gordanu Kronja. Prokura je pak uz dotadašnje prokuriste Vladimira Kuzmića, Igora Vrobrnju i Marijanu Čermak dopala i Hrvojevu suprugu Andreu Čermak, koja je prije brata i rođenja troje djece bila menadžerica u Escadi koja je ugašena 2013.godine.



Inače se Crodux derivati bave ulaganjem u terminal tekućih tereta u zadarskom Tehnokomercu, a osim toga tu su i ulaganje u nove skladišne kapacitete. Baš kao što su uskladili poslove, tako Čermakov sin i snaha Andrea godinama žive u skladnom braku, o čemu su svojedobno progovarali i za razne ženske revije pa su tako jedne prigode otkrili kako njihov najstariji sin Ivan nosi ime po djecu, a osim toga, Andreu se u medijima spominjalo kao uspješnu poslovnu ženu koja od svoje 19 godine surađuje s Escadom u Munchenu, njenom rodnom gradu iz kojega se svojedobno doselila u Zagreb nakon što je dobila ponudu za mjesto direktorice hrvatskog tržišta Escade. Boraveći u Zagrebu, Andrea se zbližila s brojnim poznatim, javnim osobama pa mnogi zapravo i nju smatraju djelom hrvatskog jet seta. Jedna od poznatih dama s kojima se Čermakovi nerijetko druže je i bivša misica Anica Kovač, s kojom je Hrvoje Čermak pije par godina priveden zbog incidenta na Severininu koncertu u Zaprešiću. Čermak junior noć je proveo u pritvoru, a u policiji su tvrdili kako su ih prijavili zbog kršenja javnog reda i mira, ali i da nitko od privedenih nije bio p0d utjecajem alkohola. Prema policijskom izvješću, do incidenta je došlo jer je Anica kanila pomaknuti ogradu Vip lože, što joj zaštitar nije dozvolio pa ga je ova počela vrijeđati i hvatati rukama za odjeću na što se Čermak upleo u priču stajući u obranu obiteljske prijateljice pa je situacija eskalirala do fizičkog obračuna, i sve to na koncertu Andreine kume Severine. Naime, Seve je bila kuma na svadbi Andrei i Hrvoju Čermaku, a tada je s Andreom bila jako dobra prijateljica. Šuškalo se da je u međuvremenu prijateljstvo puklo, a onda i da se opet obnovilo pa se Andrea našla u ulozi Severinine kume.

Sin Hrvoje nerijetko se u javnom prostoru spominjao kao nestašni sin uspješnog poduzetnika koji je bogatstvo izgradio na petrokemijskom biznisu, pokušavajući postepeno i svoje nasljednike uključiti u biznis, u kojem djeluje i njegova druga supruga Marijana Čermak vlasnica tvrtke Klokovec nekretnine, preko koje održavaju svoj raskošan zagorski posjed-dvorac Klokovec, osnivač te tvrtke je Čermakov Crodux, a direktorica je njegova bolja polovica. Zanimljivo, prema trgovačkom registru Čermak je prijavljen u svoju vilu na Pantovčaku, dok njegova  Marijana živi u dvorcu u Krapinskim Toplicama.

U poslovnom centru Zabe registrirana je tvrtka Voluntas, čiji je suvlasnik, ali i direktor Hrvoje Čermak, koji udjele dijeli s ocem Ivanom. Radi se o tvrtki koja je na noge postavljena 2003.godine, a preko koje Čermakovi upravljaju posjedom u susjednoj BiH, govorimo o građevinskom projektu Agroture kod Ivanića, na velikom zemljištu u hercegovačkoj općini Ravno, što je ujedno projekt vrijedan 204,409.584 kuna. Čermakov sin Hrvoje direktor je i u tvrtki za gradnju nekretnina Hondos gradnje koja je osnovana u rujnu 2007.godine, a tvrtka čiji je vlasnik general Čermak posjeduje zemljište vrijedno 25.969.501 kunu. Iako je sina Hrvoja uvukao u obiteljski biznis, biti će zanimljivo pratiti kako će se raspodijeliti ostatak Čermakova bogatstva, naime, njegova krovna tvrtka Crodux koja posluje u Kaptol centru u posjeduje vrijedna zemljišta, a tu su i ogromna ulaganja, uz ostalo i ona za izgradnju stambeno-poslovnog kompleksa u Zagrebu. Čermak je nedavno prodao svoju tvrtku Crodux-plin kojoj je u srpnju 2011.godine pripojena Plinara Posedarje, u najboljim godinama poslovanja ta je tvrtka ostvarivala dobit veću od 15 milijuna kuna, a u vlasničkoj strukturi osim oca Ivana sjedio je i sin Hrvoje te stanovita Gordana Kronja, ali i bivši američki veleposlanik u Hrvatskoj Wiliam Dale Montgomery.

No, u 2012.godini na poziciju američkog veleposlanika dolazi aktualna Čermakova nasljednica Draga Antić, govorilo se i da Crodux plin posjeduje vrijednu nekretninu, odnosno terminal za dopremu, skladištenje i otpremu naftnog plina u Pustodolu površine od oko 5700 m3. Crodux-plin je ujedno i osnovač Crodux-energetike, uz kojeg je uz generala Čermaka direktor Branko Radovošević, temeljni je kapital tvrtke sto tisuća kuna, a uz to Crodux-plin je zaveden i kao osnivač društva Crodux Derivati, gdje je direktor osobno general. Od proljeća 2013.godine, kao suvlasnik te tvrtke naveden je i Josip Baričević, a preko Derivata je osnovana i druga tvrtka Crodux Derivati dva, gdje u upravi sjede Kronja i Antić te Milan Vranešić, Igor Crnobrnja i Branko Poljak. Čermakov sin Hrvoje osnovao je tvrtku Crodux Lacus, no, preko tog društva odvijaju se tek simbolične transakcije. Hrvoje je ujedno i vlasnik tvrtke Orka film. A osim palete tvrtki Čermakovi osobno posjeduju impresivno nekretninsko bogatstvo. Uz vilu na Pantovčaku koju je temeljem darovnog ugovora prepisao drugoj supruzi Marijani, pa je za očekivati da će pripasti njihovom zajedničkom sinu, tu je i čuveni dvorac u kojem general živi. Čermakov sin iz prvog braka Hrvoje skrasio se u vili na Gornjem Prekrižju koja je donedavno glasila na Čermakovu prvu suprugu Davorku Čermak, radi se o nekretnini s bazenom i zemljištem koje se prostire na 1600 m2. Luksuzni posjed, u elitnom djelu Zagreba okovan je kovanom ogradom, sa stiliziranim ukrasima, a oko kuće je i raskošna okućnica. I dok stariji sin Hrvoje godinama surađuje s ocem u vitalnim tvrtkama, ali i kroz vrijedne građevinske projekte, mlađi sin Borna u očev se biznis tek treba uključiti. No, kako tvrde upućeni najveće nade Čermak polaže u svoju samozatajnu kćerku Dariju koja se u hrvatskim medijima pojavljivala tek zbog ljubavne veze njene kćeri Lane s nogometašem Vedranom Ćorlukom.

Kćerka generala Čermaka godinama živi u Londonu, a tamo se godinama bavila trgovinom Baldinijeve odjeće, međutim, taj biznis nije urodio plodom, no ona od poduzetništva, pa ni od Hrvatske nije odustala pa je tako ovdje u domovini vlasnica tvrtke Spuntino koja posluje u Martićevoj ulici, ranije je bila direktorica u bratovom tvrtki Orka film te je osnovala, i vodila ugašenu tvrtku Tifoneta, a okušala se i kao direktorica tvrtke Nodex. Hoće li se zbog očeva zdravstvenog stanja, ali i raspodjele obiteljskog imetka tajanstvena kćerka vratiti u Hrvatsku, ostaje za vidjeti, no vidljivo je da Čermak od svojih projekata nema namjeru posve dići u ruke jer Crodux uz ostalo od prošle godine sudjeluje u velikoj investiciji istraživanja mogućih nalazišta nafte i plina na istražnim poljima u središnjoj Hrvatskoj. Inače, o promjenama u poslovnoj strategiji generala Čermaka još su lani izvještavali slovenski mediji, pišući o tome kako je Petrol ušao u razgovore s generalom oko kupnje benzinskih tvrtki Crodux, iako je Čermak tada te napise demantirao, ovih se dana među naftašima šuška i o tom transferu koji vrijedi više od 200 milijuna eura.

Spomenimo usput i da je nova predsjednica Uprave Antić godinama uz Čermaka, bila je članica Uprave Crodux Plina od 2012.do 2014.godine, a u Upravi matične tvrtke sjedi još od 2013.godina, osim toga, sudjeluje i u upravljanju Disentusom i Crodux Inženjeringom, a nakon Čermakova preuzimanja Tankerkomerca postavljena je na čelo Nadzornog odbora te zadarske tvrtke. U Čermakovom poslovnom carstvu zaposleno je preko 1200 ljudi, a tvrtke zbrojeno ostvaruju gotovo šest milijardi kuna prihoda, iskazana dobit iznosi pak oko 139 milijuna kuna, a prema tim podacima Crodux spada u deset najvećih sustava u Hrvatskoj, dok je istodobno Čermak prema prihodima svojih tvrtki jedan od najmoćnijih hrvatskih poduzetnika, iznad njega su tek Branko Roglić i Pavao Vujnovac.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI