IVAN PENAVA KAKVOG NISTE NIKAD VIDJELI: Otkrivamo čime se bavi kad uhvati vremena od politike!

FOTO: PIXSELL

Bio je početak tjedna kada smo se čuli. Ivan Penava taman je ozdravio, što se čulo i u njegovom glas. Bio je vidno raspoložen i dobre volje kada sam ga uhvatila negdje na autoputu između Vukovara i Zagreba, s namjerom da saznam drugu stranu vukovarskog gradonačelnika.

Koronu je prebolio, kaže mi, srećom bez težih simptoma, a zbog nje nije mogao sudjelovati u obljetnici najtužnijeg dana u Vukovaru – Danu sjećanja. Sada je zdrav te ga čeka puno posla za napraviti. Kao i uvijek, uostalom.

No, politika je ovog puta pala u drugi plan, a mene je zanimalo tko je i što radi kada ne radi. A stalno radi, jer kako kaže – posao gradonačelnika nije posao koji ima radno vrijeme od 7 do 15 ili od 8 do 16 sati. Posao gradonačelnika živi se svaki dan od 0 do 24. Zato, priznaje mi, vremena za sebe ima jako malo, no povremeno uspije uhvatiti barem mrvicu istog te se baviti stvarima koje voli, a nisu politika.

Ivan Penava rođen je 1974. godine. Od mladosti, Penava je sportaš te se dugi niz godina uspješno bavio veslanjem. Njegova ljubav prema sportu i veslanju odvela ga je na Kineziološki fakultet, kojeg je završio te je stekao zvanje profesora tjelesne i zdravstvene kulture. Prije politike, upravo je to bio njegov posao. Prvo je osam godina bio profesor, a kasnije šest godina ravnatelj.

Fali li mu škola, pitam ga.



“Fali”, priznaje mi.

“I kolektiv i učenici i ambijent. Za mene je to divan posao”, govori mi Penava. Na mjesto ravnatelja, priča mi, došao je iako nije bio ‘favorit’ za tu poziciju. Politika je, kaže mi, imala tada svog kandidata, no kada se biralo, Penava je u školskom odboru dobio s četiri naprama tri. To je bilo 2008. godine, a šest godina kasnije, 2014. godine, prosvjetu je zamijenio politikom. Tada je pobijedio na izvanrednim izborima te je postao gradonačelnik Vukovara, a tu funkciju obnaša i dan danas.

Ta funkcija, objašnjava mi, ne trpi klasično radno vrijeme. Ako i ima koji gradonačelnik koji tu funkciju obnaša od 7 do 15 sati, tada te sredine zaostaju za drugima, govori mi Penava. Odnosno, rezultat nije onakav kakav bi trebao biti.

Vukovar je, priča mi, praktički zatekao u rubrici crne kronike. Bio je to grad pun korupcije i kriminala, još uvijek izranjavan od ratnih strahota koje je pretrpio. Svojim predanim radom, Penava je uspio od Vukovara napraviti grad u kojem je lijepo živjeti i gdje se napravilo puno dobrih stvari. Otvorena su brojna radna mjesta, a vukovarska je zona popunjena kako ljudima, tako i tvrtkama. Danas je to drugi grad u Hrvatskoj po izdvajanju za gospodarstvo.

Kada ne radi i nije u politici, Penava se voli vratiti starim navikama.

“Omiljene stvari su mi sve što ima veze s tjelesnom aktivnošću, uostalom to mi je i struka”, kaže mi pa nastavlja da u sportu više voli biti aktivni sudionik, nego samo gledatelj.

“Kada ste posljednji puta veslali?”, pitam ga.

“Uh, pa ima jedno dva, tri mjeseca”, iskren je.

Doduše, zadnjih godina više trenira na ergometru nego što se hvata vesla. Ergometar je dio suhog veslačkog treninga, pa vježbanjem na njemu ostaje u svojoj veslačkoj formi. Trudi se, kaže, ukrasti svaku prigodu za vježbanje koju može, no teško je kraj svih obaveza.

Osim sporta, Ivanova velika ljubav su i knjige.

“Volim čitati, oduvijek sam volio to. To me opuštalo još od srednjoškolskih dana, a kasnije i na fakultetu kada sam to kombinirao s treninzima veslanja i predavanjima”, kaže mi.

Najviše voli čitati knjige čija je tematika religija i filozofija, no ne odbija niti jedno dobro štivo.

“Imam dosta veliku zbirku knjiga kod kuće, od kojih sam velik dio i pročitao”, hvali mi se. I dan danas voli svoju zbirku upotpuniti pokojim novim primjerkom, no iskren je pa kaže da puno knjiga sada ostaje nepročitano.

“Teško se nađe vremena za godišnji čak…nije mi drago što nemam vremena za sebe, no to je takav posao. Voditi Vukovar je teško i traži cijelog čovjeka u tom poslu. Mora se u tome biti sto posto prisutan”, objašnjava mi.

“Izolacija i korona bilo je jedino vrijeme koje sam imao za sebe“, kaže mi kroz smijeh, no opet sasvim iskren.

Puno posla i malo slobodnog vremena utječu i na obitelj. Pitam ga kako oni gledaju na njegov politički angažman.

“Rekao bih laž da bilo tko od moje obitelji navija da se time  bavim duže. No imam veliku potporu od njih”, priznaje mi Penava pa nadodaje da je to ponekad veliki stres.

Kako se bliže lokalni izbori, nisam mogla odoljeti da mu ne postavim jedno goruće pitanje.

“Pripremate li se za nadolazeće lokalne izbore”, pitam ga.

“Za izbore se pripremam od prvog dana, nisam stao s pripremama”, kaže mi. No, ne žali niti sebe niti vremena niti energije koju je uložio u sve, jer se to kroz izborne rezultate pokazalo kao dobar pristup. Njegov je tempo stalno na visokoj razini, no svaki pristup, kaže mi, ima svoju cijenu.

Cijena njegovog tempa su nepročitane knjige i pokoji trening manje. Usprkos svemu, Penava uživa u svojem poslu. Voli biti gradonačelnik Vukovara te s velikom strašću priča o svojem poslu. Takav je, uostalom, i u svojim nastupima, pa ga uvijek doživljavamo kao ozbiljnog političara.

No, druga strana Ivana Penave zapravo je jako opuštena i zanimljiva, a opet – jednako strastvena kao i politika u čijim vodama uspješno pliva.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI