Iz Remetinca u Sabor: Barišić se ubrzo može vratiti na saborsku plaću

Dražen Barišić, osumnjičenik u aferi Janaf, dao je ostavku na funkciju gradonačelnika Velike Gorice, ali zadržava neotuđivi saborski mandat koji može aktivirati nakon 18. ožujka iduće godine, piše Jutarnji list.

Kada u ožujku istekne rok mirovanja mandata od šest mjeseci, koji je Dražen Barišić zatražio prije odlaska u Remetinec, od predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića pisanim će putem moći zatražiti “odmrzavanje” mandata.

Da Barišić mandat može aktivirati u bilo kojem trenutku nakon 18. ožujka i tu dužnost obavljati usprkos istrazi, odnosno sve dok nije pravomoćno osuđen, potvrdio je i Robert Jankovics, predsjednik Mandatno-imunitetnog povjerenstva.

“Saborski zastupnik koji ima originalni mandat nakon mirovanja može reaktivirati svoj mandat i time dobiva sva prava koja zastupnik ima. Barišiću je imunitet skinut samo po jednoj točki, ali je zadržan za sve ostalo. Znači, povratkom u Sabor njega još uvijek nitko ne može tužiti, recimo, za klevetu”, pojasnio je Jankovics.

Ta prava zastupnika uključuju i saborsku plaću, a ostavkom na mjesto gradonačelnika ostao je bez 18.000 kuna plaće.Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI