Izbori u Osijeku: HDZ i SDP bez kandidata, a u Domovinskom pokretu ih je toliko da se ne mogu odlučiti

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Velike stožerne stranke u Osijeku muku muče s pronalaskom kvalitetnih i snažnih kandidata za lokalne izbore na proljeće, što potvrđuje i činjenica da se ni uz HDZ ni uz SDP, ni u javnosti, ni u kuloarima, ne spominje nijedno snažno ime za gradonačelnika.

S druge strane, kako smo ovoga vikenda mogli svjedočiti na osnivanju podružnice Domovinskog pokreta Osječko-baranjske županije, u tek osnovanom Domovinskom pokretu imaju slatke brige – izbor je toliki da i sami ne mogu odlučiti koga na kraju poslati u utrku za grad i županiju; svi bi imali ogromne šanse.

Rezime je to stanja u slavonskoj metropoli tek nekoliko mjeseci prije izbora. Dubljom analizom imena koja se posljednjih tjedana vrte u javnom prostoru, dolazi se do spoznaje da ni HDZ ni SDP, a ni HNS, nemaju ozbiljne igrače za osvajanje grada na Dravi. To Škorinu stranku stavlja u veliku prednost pred ostalima.

No krenimo redom.

SDP je toliko očajan da razgovara sa Šišljagićem



Kao jedan od potencijalnih kandidata Socijaldemokratske partije spominjao se osječki dogradonačelnik i predsjednik SDP-a Osijek Boris Piližota, no ankete pokazuju da mu je rejting slab, ispod tri posto. Stoga i ne čudi da u SDP-u u krajnjem očaju razmišljaju i o nekim, za SDP ekstremnim, rješenjima, poput bivšeg HDSSB-ovog župana Vladimira Šišljagića, koji je na potpuno drugoj strani političkog pola.

Jedino veće iznenađenje bi moglo biti da SDP-ovci pokušaju vrbovati Antu Đapića za gradonačelnika Osijeka. Što se pak tiče kandidata za župana, saborski zastupnik Domagoj Hajduković ne dolazi u obzir, nakon svih problema kojima je opterećen, pa i to pitanje u SDP-u ostaje otvoreno do daljnjeg.

HDZ osuđen na slabog studenta opterećenog očevim aferama

U Hrvatskoj demokratskoj zajednici pak svijećom traže osobu koja bi bila kvalitetnija i atraktivnija od mladog Ivana Radića, kojega prate repovi očeve tvrtke Tlocrt, ali i kuloarske priče da je jedva diplomirao. Jedini tko bi se mogao dostojno natjecati i ostvariti kakav takav rezultat bio bi aktualni HDZ-ov osječko-baranjski župan Ivan Anušić, no on se mora fokusirati na obranu svog trenutnog mandata. Najveća će mu prijetnja zacijelo biti protivnik iz Domovinskog pokreta, no o tome nešto više u kasnijim recima.

HNS slab u anketama, Most nema alternativu za Šimića

HNS trenutno ima svoga gradonačelnika Ivana Vrkića, ali on je u poodmaklim godinama i slaboga zdravlja, ne može braniti mandat, a oni nemaju adekvatnog nasljednika. Eventualno se spominju Žana Gamoš i Stjepan Ćuraj, ali po anketama su oboje ispod tri posto.

Niti Most nema zvučnije ime za lokalne izbore u Osijeku, a jedini koji bi nešto mogao napraviti je Miroslav Šimić koji s Mostom više ne želi i nema ambicija. Za očekivati je da će Most na kraju na izbore ići s Domovinskim pokretom.

Škoro u najboljoj poziciji zbog bogate palete jakih kandidata

Tako Osijeku, čini se, preostaje nova, svježa i raznorodna opcija Domovinskog pokreta. U nedjelju smo uz Škoru na osnivanju županijske podružnice mogli vidjeti zanimljiva poznata, ali i manje poznata lica – Škorinu sestru dr. Vesnu Vučemilović, novoizabranog predsjednika podružnice profesora Krešimira Čabaja, poduzetnika i drugog čovjeka Domovinskog pokreta Marija Radića, poznatog uspješnog osječkog poduzetnika i hotelijera Berislava Mlinarevića, nagrađivanog menadžera i bivšeg župana Krešimira Bubala.

Kako je i sam Škoro rekao novinarima – javnost može birati, Domovinski pokret se u Osječko-baranjskoj županiji i u Osijeku ima s čime pohvaliti. Uistinu, u odnosu na sve druge stranke Domovinski pokret je ovdje u prednosti kad su u pitanju kadrovi.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI