IZGOVORENA RIJEČ NE MOŽE SE VRATITI Ravnatelj HZZO-a se ispričao zbog svoje seksističke izjave

FOTO: PIXSELL

Nakon što je u srijedu u emisiji Otvoreno na HRT-u Lucian Vukelić, ravnatelj Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) iznio seksistički stav, u četvrtak se javno ispričao.

Podsjetimo, tema emisije bila je dug Republike Hrvatske prema veldrogerijama. U jednom trenutku je Vukelić rekao “meni je drago kad su žene u studiju, pa one puno više pričaju, mi smo operativniji, muškarci”.

Voditelj ga je opomenuo pa se počeo ograđivati riječima “ne, ne, govorim operativno, kad objašnjavamo nešto, ne”.

To je izazvalo burne reakcije. Politička savjetnica SDP-a Mirela Ahmetović, koja je gostovala u emisiji, oglasila se na Twitteru kritizirajući Vukelićevu izjavu, piše Dnevnik.hr. 

”Ravnatelj HZZO-a, sustava koji generira gubitke, izjavljuje kako su muškarci operativniji, dok žene više pričaju. Zato kao mačo-muškarac duguje novac sustavima koje vode žene. Bravo! Gdje ih HDZ samo nalazi?” upitala se Ahmetović.Reagirala je i nekadašnja ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak koja se oglasila na Facebooku. ”Takva glupa primitivna stajališta često su više pravilo nego izuzetak na raznim upravljačkim razinama”, napisala je bivša ministrica.

“Muškarci, koji su se junačili ovakvim glupim izjavama, prema mojem iskustvu, su poluobrazovani, međunarodno nepriznati i često članovi kojekakvih ‘muških’ društava ‘zmajeva’ te nemaju znanja niti smjelosti za argumentiranu raspravu”, istaknula je Blaženka Divjak,

No, naglasila je kako postoje i normalni i sposobni muškarci koji se “ne boje žena niti ih imaju potrebu omalovažavati”.

Nakon svega, oglasio se Vukelić propćenjem za medije u kojem se ispričao za svoju, kako je rekao, neprimjerenu izjavu.

”U žustroj raspravi nespretno sam se izrazio, čime sam povrijedio uvažene kolegice i sve koji su moju izjavu doživjeli neugodnom. Izjava je bila neprimjerena, no nije mi bila namjera nikoga uvrijediti. Veoma poštujem žene, a tijekom karijere upravo su mi žene uvijek bile bliske suradnice u koje imam veliko povjerenje i njihov stručni rad ničim ne bih želio omalovažiti”, istaknuo je u priopćenju.

Dodao je kako mu je žao zbog izrečene izjave. Ipak, izrazio je nadu za zajedničkim rješenjem u izazovima s kojima se susreće hrvatsko zdravstvo.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI