IZNENADNE SMRTI ČASNIKA SABLAZNILE JAVNOST, MORH SAZVAO KONFERENCIJU: ‘Ni jedna ova smrt nije vezana za službu’

Foto: MORH/ F. Klen

U Ministarstvu obrane (MORH) danas se u 15 sati održala konferencija za novinare zbog smrti petero vojnika i vojnikinja u posljednjih mjesec dana.

Na konferenciji za novinare govorili su državni tajnik Ministarstva obrane Branko Hrg, direktor Glavnog stožera Oružanih snaga, general-bojnik Ivica Olujić i vojna psihologinja, bojnica Marcela Kovačić Tomac.

“Nijedan slučaj nije povezan, svi su individualni. Svaka ova smrt nije vezana za službu. Nije počinjen u prostorima naših vojarni i našeg sustava. Da se on dogodio, nažalost, ali niti jedan u prostoru sustava. To je važno za reći.

Radi se o vojnikinjama i vojnicima koji su profesionalni vojnici, zaposlenici, u radnom odnosi i svi ti ljudi, kao i mi svi, imaju svoj osobnih stresova i problema i situacija. Živimo u vremenu kada su ti stresovi pojačani”, rekao je Hrg.

“Imamo u vidu da se radi o ljudima, njihovim obiteljima i da mi svi skupa možemo pomoći tako da ne iznosimo detaljne podatke o bilo kome. To su privatne i osobne sudbine. Volio bih da nikad više ne moramo stati pred vas zbog ovakvih stvari”, dodao je.



“Svi preminuli su bili na liječničkom pregledu, svi su si oduzeli živote. Njihova dob je u rasponu od 30 do 53 godine. U svim ovim slučajevima u istragama sudjeluje i policija i ostali organi.

S obzirom na to da su se ovi događaji dogodili relativno nedavno istrage još uvijek traju. Imamo porast u odnosu na prošle godine, imamo plan i mjere kako spriječiti takve događaje”, rekao je Olujić.

“Svi kandidati prolaze psihološko testiranje, s nekima se provode i psihologijski intervjui. Postoji i psihološka pomoć, posebno za vojnike koji bi mogli biti izloženiji stresu. Imamo i psihološke krizne intervencije. Od najnižih razina to se radi strukturirano”, rekla je vojna psihologinja, bojnica Marcela Kovačić Tomac.

“Psihologa imamo dovoljno, nekoliko desetina. Imamo katedru i značajan broj psihologa, više od deset, koji su časnici i koji su u osnovi psiholozi.

Bavili smo se uzrocima, još tijekom školovanja, izučava se da samoubojstvo nije poželjno ponašanje. Izučavaju se i ostali oblici nepoželjnog ponašanja, ovisnost, nasilje u obitelji. Ovi slučajevi nisu zatražili pomoć. U zadnjih 15 godina imali smo od 1-4 slučajeva samoubojstva, 2011. je bilo nula”, rekao je Olujić.

“Ponavljam, svaki ovaj slučaj je predmet za istraživanje. Ne možemo imenovati nikoga da je zakazao. Ozbiljni su razlozi zašto su neki od ovih ljudi počinili samoubojstvo. U nekim događajima su ostavljene određene poruke, pisma i oni pomažu da shvatimo što se dogodilo. Mi imamo mjere, ali mjere u ovim slučajevima nisu dale rezultat”, rekao je.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI