JAK POTRES S EPICENTROM KOD PETRINJE: Seizmološka aktivnost pojačana na širem području Hrvatske, ali i okolice

Jutros, 4. siječnja 2021. godine u 07 sati i 49 minute seizmografi Seizmološke službe Republike Hrvatske zabilježili su priločno jak potres s epicentrom kod Petrinje. Magnituda potresa iznosila je 4.2  prema Richteru, a intenzitet u epicentru V-VI stupnja EMS ljestvice. Potres se osjetio u središnjoj Hrvatskoj, izvijestila je Seizmološka služba. Nakon njega uslijedio je niz blažih potresa.

Dogradonačelnica Gline Branka Bašić o problemima na terenu

Branka Bašić ponovila je apel građanima da prestanu sa slanjem hrane, te istaknula kako su sada najpotebnije gumene čizme, kabanice, grijalice i deterdženti za rublje.

Nažalost, dodala je i kako do nekih unesrećenih pomoć još uvijek nije stigla, a zbog samog terena tim istim ljudima trenutno nije moguće dopremiti ni kamp kućice.

Pozivam sve one koji žele izgraditi kuće da se jave na moj mail [email protected] ili porukom u grupi na Facebooku Ljudi za ljude. Moramo napraviti popis, da ljude organiziramo i da se počne s radovima, rekla je za N1Seizmolog Tomislav Fiket

“Mi smo najavljivali da će serija nažalost potrajati i da su mogući potresi i preko magnitude 5 prema Richteru”, rekao je seizmolog Tomislav Fiket u emisiji Studio 4.

Osvrnuo se i na jučerašnji potres magnitude 2.7 u Remetama. Rekao je da on pripada ožujskom epicentralnom području te da se nada da je on još samo jedan u nizu zagrebačke serije.

Na pitanje je li iznenađujuće što su dva različita rasjeda aktivna, što je inače rijetkost, rekao je kako je nezgodno što se to dogodilo u kratkom periodu, ali da nije neuobičajeno. Dodao je i da je seizmološka aktivnost pojačana na širem području Hrvatskd, ali i okolice.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI