JANDROKOVIĆ PROZVAO ĐURĐEVIĆ: “Neprihvatljiv je izbor jer nije htjela izručiti zločince”

screenshot

Što se tiče same kandidatkinje, ponovio je kako HDZ i Klub zastupnika HDZ-a neće podržati Zlatu Đurđević, ako njezina kandidatura dođe ponovno u Hrvatski sabor iz razloga “što je bila dio te igre”. 

“Kroz nekoliko zadnjih tjedana postupio sam ispravno u skladu s Ustavom i Poslovnikom Hrvatskog sabora što se tiče slučaja Zlate Đurđević. Predsjednik Republike je zatražio od DSV-a raspisivanje novog javnog poziva za izbor predsjednika ili predsjednice Vrhovnog suda. Potrošili smo nekoliko tjedana bez ikakve potrebe. Predsjednik je, na čak nasilan način, pokušao nametnuti svoju kandidatkinju i prisiliti Sabor da prihvati njegovu kandidatkinju”, rekao je Gordan Jandroković, predsjednik Hrvatskog sabora.

Dodao je kako kandidatkinja koja nije prošla redovnu proceduru ne može biti kandidatkinja.

“Pokazalo se da se predsjednik nije držao ustava zakona i da je svjesno kršio zakone, bio agresivan i nepristojan prema brojnim sudionicima, ministrima, sucima, ustavnim sucima, Hrvatskom saboru, narušio je još jednom povjerenje u instituciju i na neki način mi je drago da završavamo tu epizodu”, naglasio je Jandroković.

Što se tiče same kandidatkinje, ponovio je kako HDZ i Klub zastupnika HDZ-a neće podržati Zlatu Đurđević, ako njezina kandidatura dođe ponovno u Hrvatski sabor iz razloga “što je bila dio te igre”. “Njezino je pravo da se ponovno kandidira, ali isto tako je pravo i zastupnika da zauzmu svoj stav i ona neće dobiti potporu od nas za predsjednicu Vrhovnog suda”, istaknuo je predsjednik Sabora.



Osvrnuo se i na ustavne suce za koje je rekao da su 10 od 13 sudaca prije nekoliko godina kada su izabrani dobili također glas i od sadašnjeg hrvatskog predsjednika.

“Ovdje se radi o tome poštuje li se ili ne poštuje zakon. Ova cijela igra koju je izazvao predsjednik republike bila je sraz između onih koji su kršili i onih koji nisu kršili zakon. Institucije su se suprotstavile njegovoj želji da mimo zakona nametne svoju kandidatkinju. Sve institucije su pokazale da Hrvatska djeluje kao pravna država”, rekao je Jandroković.

Napomenuo je kako predsjednik ne može sada govoriti o svemu tome kao da nema s tim nikakve veze. “Nije dao nikakav doprinos jačanju pravnog poretka Hrvatske”, naglasio je.

Na upit bi li ona bila prihvatljiva kandidatkinja da nije “krenula u igru s Milanovićem”, Jandroković je rekao kako je “ona tim činom prekršila zakon i tu njezina neovisnost i nepristranost dolazi u pitanje”.

“Imam problem i s njezinim stavom što se ona protivila izručenju ljudi koji su sudjelovali u zločinima”, rekao je Jandroković, aludirajući na ubojstvo hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića i na protivljenju izručenju Josipa Đurekovića i Zdravka Mustača.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI