JANDROKOVIĆ SPREMAN ZA PREDSJEDNIKA RH!? Neće pristati na ništa manje, politički kapital je velik

To da se predsjednik Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković nikada nisu pretjerano simpatizirali, pa ni uvažavali, nije nikakvo iznenađenje, znaju to vrlo dobro oni koji su s njima imali prilike surađivati u čuvenom Granićevu Ministarstvu vanjskih poslova tijekom 90-ih.

Oni koji premijera pamte iz tih vremena tvrde da je Plenković uvijek bio odgovoran i predan, pomalo štreberski tip, za razliku od predsjednika Milanovića koji je bio iznimno inteligentan, ali i karakteran, drzak, frajerski, ali i fajterski tip. Svoj frajerski karakter Milanović je upakirao u slogan te ga naciji prodao u kampanji za predsjedničke izbore. Bez konkretne i adekvatne konkurencije bivšem i ne odveć uspješnom premijeru ta se akvizicija isplatila pa je Zoran Milanović postao predsjednik države.

No, nije Milanović bilo kakav predsjednik i neki tamo sporedni političar suženih ovlasti, on je državnik koji s Plenkovićem ratuje na dnevnoj bazi, izuva ga iz cipela toliko uspješno da je Plenkovića od briselskog umjerenog govornika uspio pretvoriti u političara koji uličnim rječnikom ratuje s predsjednikom države. No, nije se Milanović premijeru zamjerio samo u političkom kontekstu, zamjerio mu se i ljudski u kampanji za parlamentarne izbore kada je Plenkovićevu majku nazivao vojnom lekarkom.

Nikada Plenković nije prebolio tu prizemnu uvredu, premda je nedugo prije nego što je postao premijer tvrdio da će Milanoviću kao kršćanin oprostiti. Uistinu, možda mu kršćanski i jest oprostio, međutim, čini se da mu nije zaboravio pa sukob između dvojice državnika počinje nadilaziti političku sferu te prelazi u pravni sukob u koji bi se mogle uvući sve političke snage u državi. Budući da se Milanović nije zamjerio samo Plenkoviću nego i HDZ-ovom mudrom doajenu Vladimiru Šeksu, posljednjih dana u vladajućem HDZ-u razmišljaju o mijenjanju ustavne pozicije u vezi s izborom predsjednika Republike Hrvatske. Tom promjenom predsjednika bi se, umjesto na općim izborima, biralo u Saboru dvotrećinskom većinom.

Stari strah



Iako se za tu ideju najviše zagrijao Šeks, izgleda da ona ni Plenkoviću nije nezanimljiva. Naime, premijer je prije nekoliko dana izjavio kako Milanović dovodi u pitanje svrhu funkcije predsjednika države, čime je dao naslutiti da mu nije strana inicijativa koja se razrađuje u dijelu HDZ-a, a koja bi iziskivala i promjenu Ustava. No, ono što vrh HDZ-a naumi, to vrh HDZ-a i ostvari.

Potvrdilo se to posljednjih godina više puta, pa i na srpanjskim parlamentarnim izborima na kojima je Plenkovićeva stranka uvjerljivo pomela konkurenciju, što se ne može reći za predsjedničke izbore na kojima je Milanović nadigrao njihovu kandidatkinju. Nošen pobjedom na parlamentarnim izborima, Plenković se zainteresirao i za osvajanje velikih gradova na lokalnim izborima, međutim, poput svakog pravog političara, prvi čovjek Vlade razmišlja strateški i dugoročno pa se u vladajućoj stranci spekulira i o tome kako ova glasina o promjeni načina izbora nije tek puka slučajnost.

U HDZ-u se na tome inzistira kako bi na čelo države bez kampanje i bez previše pompe mogli progurati svojeg aktualnog predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića, koji se već sada počeo pripremati za izbore za Pantovčak. Iako se u dijelu javnosti pojavila teza da bi Jandroković mogao biti HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Zagreba, izvori bliski predsjedniku Sabora tvrde da bi to za njega bilo degradirajuće. Jandroković je uvjeren kako bi posljednja i najveća stepenica njegove političke karijere bila ta da kao predsjednik zavlada državom pa u posljednje vrijeme nenametljivo radi na tome, pokušavajući u očima javnosti sa sebe skinuti stigmu Njonje. Nerijetko Jandroković u zadnje vrijeme na društvenim mrežama objavljuje slike iz privatnog života, rado svojim istupima daje obol svim aktualnim temama u zemlji, a kako bi se postupno približavao poziciji predsjednika, odlučio se posvetiti isključivo poslu predsjednika Sabora, napuštajući poziciju glavnog tajnika stranke preko koje se izgradio u jednoga od najutjecajnijih članova HDZ-a koji je svoju kadrovsku mrežu razgranao po stranačkim ograncima, ali i po državnim tvrtkama.

Odlučan potez

Znajući za taj Jandrokovićev utjecaj, Plenković ga je odlučio podržati u ambicijama za predsjednika države, čime je zapravo jednim udarcem “ubio dvije muhe”. Uz to što će s Jandrokovićem HDZ uistinu imati pristojnog kandidata na predsjedničkim izborima, ambicioznog Jandrokovića premijer je time maknuo s puta i riješio ga se kao potencijalnog protukandidata na nekim od idućih unutarstranačkih izbora. I baš zato u HDZ-u svojem kolegi nastoje izaći ususret čak i potencijalnom promjenom Ustava, koja bi se za demokraciju u našoj zemlji mogla pokazati kao opasna igra. Istini za volju, nije Plenkovićeva vlada prva u kojoj se razmatra potreba da se predsjednika države bira u parlamentu, o tome je među prvima progovorio Plenkovićev prethodnik na čelu stranke Tomislav Karamarko, no da priča bude apsurdna, najveći zagovornik te nove metode biranja predsjednika bio je upravo Zoran Milanović koji je kao premijer tvrdio kako predsjedničke ovlasti valja smanjivati.

Iako ni sada po Ustavu politička moć predsjednika nije pretjerana, ona je itekako značajna, Milanović tako iz nje crpi svoj politički utjecaj, a kada bi se HDZ upustio u micanje Milanovića ovom metodom, to bi dovelo do toga da parlamentarna većina dobije apsolutnu vlast, odnosno da bira predsjednika Vlade, Sabora i države, a ta mogućnost Plenkoviću i Jandrokoviću osigurala bi da budu najmoćniji ljudi u državi pa je jasno zašto im se ova inicijativa koja dolazi iz krugova bliskih Šeksu sviđa.

A da vole biti na poziciji i da vole da im se laska, naši političari svakodnevno potvrđuju. Svojim predsjedanjem Saborom potvrđuje to i Gordan Jandroković, kojemu bi taj posao išao još bolje da ga u sabornici ne izluđuje kolegica Karolina Vidović-Krišto, no nije Jandroković ljut na Škorinu zastupnicu samo zbog toga što je odbijala nositi maske, nego i zbog toga što ni u jednom svojem saborskom istupu i govoru nije izustila riječi “poštovani gospodine predsjedniče Sabora”. Time je, prema tvrdnjama Jandrokoviću bliskih suradnika, obezvrijedila funkciju predsjednika Sabora, hrvatske institucije, a osim toga, posebno je uvrijedila Jandrokovića kojemu po svemu sudeći takvi oblici laskanja odgovaraju. Hoće li Jandroković uistinu krenuti na svojega kolegu sa Zrinjevca, s kojim je rodbinski povezan, vidjet ćemo, međutim, sigurno je da se Milanović s Pantovčaka neće tek tako dati izgurati, uostalom, svi ovi napadi i prozivke kojima svjedočimo posljednjih 30-ak dana uz ostalo su i dio kampanje za drugi mandat.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI