Javni bilježnici dobili su nalog da obustave ovrhe stradalima u potresu

Ministarstvo pravosuđa i uprave će preporučiti Hrvatskoj javnobilježničkoj komori da javni bilježnici odgode donošenja rješenja o ovrsi na temelju vjerodostojne isprave u predmetima u kojima su ovršenici osobe sa sjedištem, prebivalištem ili boravištem u područjima zahvaćenima potresom, piše u subotu Večernji list.

S obzirom na proglašenje katastrofe ovršenici imaju mogućnosti zatražiti odgodu ovrhe sukladno odredbama članka 65. stavka Ovršnog zakona. Zahtjev za odgodu podnosi se mjesnom nadležnom sudu koji o zahtjevu odlučuje žurno. Uz navedeno, postoji mogućnost odgode ovrhe suglasnošću stranaka (pristankom ovrhovoditelja) sukladno članku 69. zakona u kojem slučaju nadležni sud ne ispituje pretpostavke za odgodu već istu odgađa na prijedlog stranaka, kažu u ministarstvu.

Na upit razgovara li se s financijskim institucijama i pružateljima komunalnih usluga kako bi se pronašao modus prevladavanja poteškoća u servisiranju dugova, iz Vlade kažu da je Ministarstvo pravosuđa i uprave u dijalogu sa svim dionicima te su, prema povratnim informacijama, agencije za naplatu potraživanja pripremile mjere privremene obustave ovrha i mogućnost otpisa dugovanja za građane na pogođenom području.

Banke su već prije donijele odluku o trenutačnoj obustavi iniciranja novih prisilnih mjera naplate i ta će mjera biti na snazi do trenutka finalizacije sustavnog dugoročnog rješenja za klijente s područja pogođenih potresom u Sisačko-moslavačkoj županiji. O tome je dan nakon razornog potresa izvijestila Hrvatska udruga banaka te svim klijentima koji imaju ugovorene trajne naloge savjetovala da se jave svojim poslovnim bankama kada to dozvole okolnosti radi mogućnosti reguliranja plaćanja kreditnih obveza.

Kad je posrijedi uplata donacija na račune blokiranih građana, reagirali su i Vlada i Fina.



Proglašenjem stanja katastrofe otvorena je mogućnost da se donacije uplaćene osobama pogođenima potresom izuzmu od ovrhe po osnovi članka 172. točka 13. Ovršnog zakona te se mogu izravno uplatiti na zaštićeni račun ovršenog građana, pojasnili su u Vladi, a informacija se odnosi na oko 10.500 blokiranih građana s prebivalištem na pogođenim područjima.

Fina je izdala žurni naputak bankama da svim klijentima iz stradalih područja koji imaju blokirane račune omoguće korištenje novčanih sredstava koja su uplaćena kao pomoć u saniranju štete od posljedica potresa.

Banke su upućene da na jednak način postupe i u slučaju kada se radi o doznaci iz inozemstva koja je izravno upućena na poseban račun.

Za kompliciranije situacije, građani kojima je u ovim okolnostima potrebna pravna pomoć, imaju pravo na nju u skladu sa Zakonom o besplatnoj pravnoj pomoći.

Privremeni moratorij na nove ovrhe neće, doduše, pomoći već blokiranim građanima s pogođenih područja, a i dvomjesečni rok u kojem su obustavu prisilne naplate za nove dugove najavile banke nije dugoročno rješenje. Pogođenim je građanima potrebno sustavno rješenje, kakvo treba, a godinama ne dobiva, ni vojska starih blokiranih iz cijele Hrvatske, zaključuje Večernji list.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI