JE LI MOGUĆE? Skandalozne Milanovićeve poruke: Što se događa s predsjednikom?

Bruno Konjevic/Cropix

”Ne vidim kaznenu odgovornost, to nije trgovina utjecajem”, tim je riječima predsjednik Zoran Milanović komentirao aferu HDZ-ova saborskog zastupnika Žarka Tušeka čija je snimka zgrozila hrvatsku javnost. Prema predsjednikovim riječima dobro je da javnost to vidi, ali to po njemu nije moguće izjednačiti s kaznenim djelom.

”Branit ću pravo političara da budu budale, to nije trgovina utjecajem to je pro futura trgovina utjecajem, to se više događa na regionalnoj nego na državnoj razini”, komentirao je nadalje Milanović stajući time u obranu zastupnika Tušeka. U  isto vrijeme, predsjednik države referirao se i na svojeg nekadašnjeg stranačkog kolegu Željka Sabu koji je zbog pokušaja političke korupcije odslužio zatvorsku kaznu.

“Javne firme su prostor politike, neka ljudima ne mažu oči javnim natječajima. Meni to ljudski nije u redu, to je jadno i bijedno, no imali smo slučaj da je gradonačelnik Vukovara odležao godinu dana zbog smiješnog hofiranja vijećnici iz suprotne stranke”, kazao je Milanović o slučaju Sabo te dodao: “Ovo nije obrana Plenkovića ili Tušeka. Ne skrećem vodu na mlin konkurencije”, rekao je.

“To je jadno”, dodao je. “Prestanimo razgovarati o tome da se zbog toga ide u zatvor, možda u Rusiji. Nije normalno, jadno je. Ali čovjek je nudio nešto s čime danas-sutra računa, na svoju sramotu. Dosta je hajke”, poručio je predsjednik.

Nejasno je međutim radi čega Milanović ignorira to da je Tušek, prema snimci koja je dospjela u medije, nudio nelegalno financiranje političke kampanje što je i prema riječima poznate odvjetnice Jadranke Sloković kazneno djelo. Naime, kako je Sloković izjavila, Tušekovo ponašanje temeljem onoga što se čuje na snimci moguće je tretirati kao kazneno djelo davanja mita.  Da je šef države postao HDZ-ov kišobran za obranu od korupcijskih afera vjeruje i saborska zastupnica Centra Dalija Orešković.



” I u aferi pod nazivom „kaj bi štel biti?“ predsjedniku Milanoviću dopalo je da bude HDZ-ov kišobran za obranu od korupcijskih afera. Sat vremena prije nego će građanin Viktor Šimunić iz Oroslavja dati iskaz USKOK-u koji odlučuje o tome je li visokopozicionirani zastupnik vladajuće stranke počinio kazneno djelo, predsjednik republike daje izjavu da nije riječ o kaznenom djelu čime na vrlo grub način pokušava utjecati na institucije, relativizira korupciju kojom HDZ opstaje na vlasti te govori o tome da se javni natječaji za čelna mjesta ustanova trebaju ukinuti jer sustav ionako funkcionira da se ti natječaji namještaju za podobne! Stavite se u ulogu običnog građanina koji je otkrio korupcijsku aferu i koji ide dati iskaz USKOK-u, a predsjednik države, s pozicije velike društvene moći i utjecaja na javno mnijenje vama i državnom represivnom aparatu poručuje da tu kaznenog djela nema! Predsjednik Republike je, kao i u recentnom slučaju poslijeratne obnove Banije, bio prvi koji je stao u obranu koruptivnog modela upravljanja državom te šireći klimu da su zviždači problem, a oni koji rade nečasne radnje samo „kokošari“, postaje jedan od glavnih prepreka razvoju Hrvatske.

Pozivamo ga da pročita antikorupcijski program stranke Centar kako bi se upoznao s idejama za koje smatramo da mogu pomoći Hrvatskoj da prestane zauzimati tragične pozicije na ljestvicama percepcije korupcije čemu svojim postupcima predsjednik države Milanović pridonosi u jednakoj mjeri kao i predsjednik Vlade Andrej Plenković”, izjavila je Orešković za Jutarnji.

Zanimljivo, premijer Plenković i predsjednik Milanović nedavno su se složili i oko toga da čak i ako su počinjena kaznena djela tijekom postratne obnove Banovine to podliježe zastari, usuglasili su se i oko toga da bilo kakve istrage te materije nemaju previše smisla baš zato što bi se počinitelj mogao pozivati na zastaru.

No, i prije nego što su se ove priče počele kotrljati javnim prostorom Milanović se zajedno s Plenkovićevim ministrima našao u neugodnom položaju radi toga što je baš poput njih posjećivao prostore kluba u zagrebačkoj Slovenskoj ulici u kojoj je uglednike okupljao donedavni šef Janafa Dragan Kovačević.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI