JE LI TO PORUKA LAUCU? Epidemiolog otkrio koliko je populacije prokuženo: Te nazoviepidemiologe ne treba slušati…

Epidemiolog Branko Kolarić komentirao je epidemiološku situaciju u Hrvatskoj te kako napreduje cijepljenje protiv koronavirusa.

Kako je rekao, broj hospitaliziranih će padati kasnije nego što pada broj zaraženih.

Dodaje, bio je skeptičan prema većem popuštanju i smatra da se u to ne treba žuriti jer dijeli zabrinutost drugih europskih zemalja.

“Nadam se da nam popuštanje mjera neće dovesti do povećanja broja zaraženih”, rekao je Kolarić u Novom danu N1.

Dotaknuo se i brzog širenja koronavirusa u Hajduku, rekavši da bi trebalo pogledati radi li se o novom soju virusa. Ako postoji, poduzimaju se još restriktivnije epidemiološke mjere.



Komentirajući navode da je pedeset posto hrvatske populacije prokuženo, Kolarić je rekao da bi to značilo da svaka druga osoba ima protutijela. “Te nazoviepidemiologe ne treba slušati. Uzimaju se mnogi drugi parametri za procjenu i to je puno, puno manje, od 10-20 posto”, rekao je Kolarić.

Što se cijepljenja tiče, Kolarić kaže da HZJZ određuje gdje se ono upućuje, a probleme im stvara činjenica da imaju manje doza no što su željeli te da se ono distribuira prema broju stanovnika, pri čemu treba uzeti u obzor da, primjerice, Zagreb ima puno veći broj zdravstvenih djelatnika nego neke druge županije, pa nije procijepljena ni prva skupina.

“Imamo podatke o cijepljenim osobama, svatko tko je cijepljen zabilježeno je u njegov zdravstveni karton. Javni zbirni podaci postoje, zbirnim podacima se izvještava, a o pojedinačnim podacima ne, to je medicinska dokumentacija koja je zaštićena”, rekao je Kolarić i naglasio da prioriteti trebaju biti poštovani.

“Cijepljenje preko reda nije dobro, ali to ne znači da treba javno objaviti registar cijepljenih osoba. Kad se razgovara o putovnicama ili hoće li cijepljene osobe trebati dokaz za putovanje, to će oni na dobrovoljnoj bazi deklarirati”, rekao je Kolarić i dodao da smo cijepili oko dva posto građana, a to je trebalo biti tri puta toliko. Iako je plan bio da do kraja četvrtog mjeseca imamo preko milijun doza cjepiva, no treba vidjeti koliko će se toga ostvariti.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI