JEDINI HRVAT OPTUŽEN ZA RATNO PROFITERSTVO: Nećete vjerovati o kome je riječ

Pravda je u Hrvatskoj uistinu spora, a o tome u kojoj je mjeri dostižna dalo bi se polemizirati.

Usred koronakrize dobrom djelu građana mora da je promakla vijest o tome kako je Vrhovni sud oslobodio odbjeglog tajkuna Josipa Gucića optužbi za ratno profiterstvo. Na sličnom tragu je i slučaj bivšeg tajkuna Miroslava Kutle, dio njegovih procesa pao je u zastaru, a u dijelu njih odbijene su optužbe za zlouporabu u gospodarskom poslovanju počinjene prije dvadesetak i više godina.

Kutlu se s Ilijom Milišićem i Mariom Piškurićem u javnom prostoru ponajviše povezivalo s čuvenom aferom Gradski podrumi, dok se Gucića teretilo za pet kaznenih djela, međutim, jedan se od hrvatskog pravosuđa sakrio u Bosni i Hercegovini, drugi u Srbiji te se zapravo može reći kako im nitko ništa ne može premda ih se u medijima predstavljalo kao sinonime za takozvano ratno profiterstvo o kojem se u Hrvatskoj u teoriji često progovara.

U praksi je priča posve drugačija. Ne tako davne 2010. godine u Saboru je izmijenjen Ustav s ciljem spriječavanja toga da kaznena djela ratnog profiterstva i privatizacijskog kriminala s početka devedesetih adaju u zastaru. No jedini Hrvat kojem je uistinu dokazano ratno profiterstvo do danas je tek bivši premijer Ivo Sanader koji je kao zamjenik ministra vanjskih poslova 94-te godine uzeo nezakonitu proviziju od 3,6 milijuna kuna od Hypo banke koja je Hrvatskoj trebala dati kredit za gradnju veleposlanstva. Sanader je ovoj banci zauzvrat omogućio ulazak na hrvatsko tržište. Ipak, valja podsjetiti da je Ustavni sud tu Sanaderovu pravomoćnu presudu ukinuo.

Uz Sanadera jedina osoba koja je u Hrvatskoj osuđena za ratno profiterstvo jest stanovita Barbara Hartman koju je osudio koprivnički Općinski sud radi nezakonitog uzimanja 1,3 milijuna kuna vojne imovine bivšeg supruga Franje Hartmana. Za ratno profiterstvo optuživan je i bivši direktor karlovačkog Kontexa Stjepan Brajdić, no nakon njegove žalbe postupak je vraćen na početak. Većina slučajeva ratnog profiterstva okončana je zbog zastare, dio predmeta radi toga je propao, neki okrivljenici su bili raspravno nesposobni, u nekima nije bilo dokaza, a u nekima nije bilo moguće utvrditi značajnu nezakonito zaradu.



Županijski sud u Zagrebu svojedobno je odbacio optužnicu proitiv Ivana Radovićevića pa on ne mora odgovarati za ratno profiterstvo, odnosno za deset milijuna kuna malverzacija sredstvima Tvornice autobusa Zagreb s konce devedesetih. Slično su prošli i protagonisti dokapitalizacije Croatia busa Radošević, Anto Marijan te Tomislav Dragun i Lovorka Dragun Mirković.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI