Jesu li po ovoj liniji curile informacije iz policije i USKOK-a? Brat Petekovog vozača visokorangirani je djelatnik ravnateljstva policije!

Uhićenje predsjednika Uprave Janafa Dragana Kovačevića zbog 1,96 milijuna kuna mita koje mu je, kako tvrdi USKOK, isplatio ivanićgradski poduzetnik Krešo Petek, pokrenulo je još jedno pitanje – ono curenja informacija iz policije i USKOK-a.

Gotovo svi hrvatski mediji prenijeli su informaciju da je Kovačević prethodno znao za istragu, kao i činjenicu da mu se sprema uhićenje. Preciznije rečeno, pisalo se kako se Kovačević dan prije uhićenja počeo neuobičajeno ponašati. Premda su demantirane informacije da je pokušao skloniti veće količine gotovine, kao i one da su ronioci pronašli mobitele koje je navodno bacio u Savu, potvrdu Kovačevićevih saznanja mediji su vidjeli u tome da je do uhićenja došlo ranije nego što je planirano zbog straha da ne postane nedostupan policiji.

Uhićenje poduzetnika prošlo ‘ispod radara’

Kako su uz predsjednika Uprave Janafa privremeno lišeni slobode i saborski zastupnici, HDZ-ov gradonačenik Velike Gorice Dražen Barišić te SDP-ov gradonačelnik Nove Gradiške Vinko Grgić, uhićenje poduzetnika Kreše Peteka prošlo je ‘ispod radara’. No, kako doznaje naš portal, upravo između Peteka i Ravnateljstva policije postoji jedna, u najmanju ruku, neobična poveznica.

Naime, dugogodišnji vozač i osoba od povjerenja Kreše Peteka Dejan Herceg, brat je Denisa Hercega, dugo vremena visokorangiranoga policajca koji je zaposlenik – Ravnateljstva policije. Između ostalog, Herceg je bio zapovjednik Mobilne jedinice prometne policije, tzv. ‘Kobri’, koja djeluje u sastavu Ravnateljstva.

Stoga se logičnim postavlja pitanje jesu li braća Herceg povezani s curenjem informacija? Je li Denis Herceg, kao zaposlenik ravnateljstva policije, imao spoznaje o USKOK-ovoj istrazi i uhićenjima te ih je proslijedio bratu, a ovaj svojemu šefu i, potencijalno, njegovim partnerima?



Službi za odnose s javnošću MUP-a poslan je upit u kojem je zatraženo da potvrde informaciju je li Denis Herceg i danas zaposlen u Ravnateljstvu, odnosno je li mogao imati ikakva saznanja o istrazi. Također, upitano ih je li Ravnateljstvu poznata rodbinska veza između njega i vozača Kreše Peteka. Nakon nisu odgovarali poslan je i podsjetnik, no međutim, do zaključenja teksta nisu odgovorili.

Od policajca do vozača

No, opet, reći da bi informacije curile od ‘policajca Hercega’ do ‘vozača Hercega’ bilo bi previše pojednostavljeno tumačenje. Postoji i druga mogućnost, ona da je Dejan, vozač, svoje spoznaje o svom šefu Peteku upravo preko brata proslijedio policiji? Nije isključeno ni to.

Ako USKOK tvrdi da je Dejan Herceg predavao mito u ime šefa, ili je bio posve svjestan da Petek u njegovom prisustvu predaje veće količine novca političarima, nije nemoguće da je sam odlučio ukazati na nezakonite radnje i prokazati svog poslodavca.

Uostalom, brat mu je u Ravnateljstvu i bio je posve svjestan da bi i on imao neugodnosti ukoliko se afera otkrije. U tom slučaju, spoznaje koje su podijelila braća  dobivaju posve drukčiji kontekst.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI