Josipović: Biden je po svemu sudeći izabran. Nadam se da će suci odbiti mijenjati izborne rezultate

Photo: Robert Anic/PIXSELL

Bivši predsjednik Ivo Josipović analizirao je predsjedničke izbore u SAD-u.

S pravne strane, pojasnio je Josipović, Joe Biden postaje predsjednik danom inauguracije, a sada ima status izabranog predsjednika. “On je po svemu sudeći izabran, iako će taj izbor po svemu sudeći biti na iskušenjima”, rekao je.

Kao moguću opasnost naveo je ponavljanje scenarija iz 2000. kada su” sudovi zapravo odlučili tko je predsjednik između Busha i Al Gorea. Odlučivali su po političkoj naklonosti sudaca i odlukom Vrhovnog suda Floride u kojoj su većina bili republikanci, predsjednik je postao Bush. Ako se takav scenarij ponovi u više država, ne znam što bi se moglo dogoditi. Nadam se da će suci bez obzira na stranačku afilijaciju odbiti mijenjati izborne rezultate”, prokomentirao je Ivo Josipović mogući scenarij nakon predsjedničkih izbora u SAD-u.

Kaže kako Donald Trump formalno još nije izgubio, a dok traju sudske tužbe i dok sudovi ne odluče, ne može se govoriti o krajnjim rezultatima, rekao je za N1. 

Susret Josipovića i Bidena u Bijeloj kući

Josipović se s Bidenom sastao dva ili tri puta, kaže, a najvažniji sastanak bio je onaj u Bijeloj kući. Ostavio je na njega odličan dojam, ispričao je bivši predsjednik. Opisao ga je kao mirnog i staloženog čovjeka, ugodnog za razgovor, znatiželjnog i dobro informiranog. Razgovarali su, rekao je potom, o Hrvatskoj i poziciji Hrvatske u međunarodnoj zajednici, odnosima u regiji na JI Europe i energetici.



Još na tom sastanku bilo je rečeno da će se Hrvatskoj ukinuti vize u roku od godine dana, što se nije dogodilo.

“Hrvatskoj bi se trebalo pristupiti fleksibilnije jer Hrvatska nije zemlja koja bi prijetila terorizmom ili prevelikom migracijom”, rekao je pa dodao kako mu je žao što nije bilo sluha za to. “Nadam se da ćemo uskoro biti jedna od zemalja bez vize”, poručio je.

Istaknuo je i kako taj sastanak nije bio sastanak drugog reda, pošto tamo nije bilo tadašnjeg predsjednika Baracka Obame. “Mi smo mala zemlja i nismo beznačajni, ali za američke strateške interese taj tren bilo je važnije da predsjednik radi nešto drugo”, kazao je pa dodao kako je ubrzo nakon toga na sastanku NATO saveza imao poseban tretman američke administracije i sjedio je pokraj Obame u određenim trenucima.

“Kod nas je to bilo politički instrumentalizirano. A vidjeli smo da neki veliki partneri SAD-a nisu došli dalje od ograde”, naveo je bivši predsjednik Josipović.

Očekivanja od Bidena

Pojasnio je kako svaki predsjednik ima svoju zemlju “first”. “Nadam se da to neće biti ekskluzivan kriterij, da će tu biti ljudska prava, demokracija i ravnopravnost “first” kombinirano u jednu drugačiju Ameriku nego što je danas”, rekao je.

Josipović smatra da će Zoran Milanović dostojno zastupati Hrvatsku te da će biti prilike da se sastane s Bidenom, prenosi N1.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI