Josipović o Milanovićevim nastupima: Nije samo on kriv, ali mislim da je on suštinski u pravu

Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Bivši predsjednik RH Ivo Josipović bio je gost u programu N1 televizije gdje je razgovarao o nastupu Zorana Milanovića, ali i stanju u SDP-u.

Što se tiče rada u Saboru, bivši predsjednik Ivo Josipović kaže da je oporba postala aktivna i bavi se onim čime se treba baviti.

“Saborska većina tanka, ali čvrsta. Ne mislim da će doći do promjena u Vladi ili eventualnog pada Vlade. To ovoga trenutka nije za očekivati”, smatra Josipović i dodaje:

“Prirodno je da premijer brani ministre, ali ako postane pretežak teret, onda se njih rješava. Očekujem da će on svoju ekipu braniti dok mu teret bude podnošljiv dok javnost ne bude toliko kritična prema Vladi da to njemu samome ne postane problem.”

Komentirao je i stanje u SDP-u.“Većina je odlučila, imamo novog predsjednika u stranci i treba mu dati podršku da okonča građanski rat. I Peđa Grbin mora voditi računa da je on bio onog lonca u kojem su se svađali svi, uzduž i poprijeko, i zato sada mora s povećanom osjetljivošću obavljati svoju funkciju”, kaže te dodaje da neospornim smatra da predsjednik stranke mora biti predsjednik kluba zastupnika.

“Treba stati na kraj prepucavanjima, kadrovskim osvetama i očekujem da će se to smiriti. Također od predsjednika stranke očekujem da da svoj doprinos”, kazao je Josipović.

Smatra da novi izbori u SDP-u nisu opcija i da će se rješenje zasigurno naći. “Rat na Glavnom odboru i izglasavanje suprotno onome što je zaključilo predsjedništvo bi bila ozbiljna kriza, ali mislim da nije riječ o formalnim odlukama. Mislim da bi pogrešno bilo i kada bi vodstvo ovu sadašnju mini-krizu rješavalo pukim preglasavanjem na nekom tijelu. SDP-u treba pošten i tolerantan razgovor”, dodaje.

Milanović je suštinski u pravu

Što se predsjednika Zorana Milanovića i njegova osebujnog diskursa tiče, Josipović kako je Milanović u suštini u pravu.

“Mislim da sve strasti i sve ovo što se događa prlja našu političku scenu. Nije samo predsjednik za to kriv, nego svi oni koji sudjeluju u polemikama. Ali mislim da je predsjednik Milanović suštinski u pravu, da je njegovo očekivanje da najviši vrh – pritom mislim na premijera i predsjednika – bude informiran o osjetljivim istragama, važnima za redovito i kvalitetno upravljanje državom.

Mislim da je predsjednik tu u pravu i da za to ima pravne podloge”, zaključuje Josipović za N1.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI