JOSIPOVIĆ O VUČIĆU U BIJELOJ KUĆI: Evo tko je pobjednik sastanka! Samo je jedna osoba profitirala

Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Ivo Josipović, bivši predsjednik Republike Hrvatske, komentirao je političke akutalnosti za N1 ” među kojima su i  geopolitičke igre oko cjepiva protiv covida-19 te sporazum između Beograda i Prištine. Trenutno ne postoji konsnezus oko toga tko je ‘pobijedio’ u toj političkoj igri nadmoći, ali Josipović ipak vidi jednu osobu koja je iz toga izvukla najviše koristi.

Za cjepivo protiv koronavirusa, Josipović je rekao da se vidi da se i ono koristi u “partiji šaha velikih sila”. On ipak ne misli da bi si ijedna zemlja priuštila to da si uskrati dostupno cjepivo:

“Pritisak je takav da mislim da se vlade neće usuditi sprečavati cjepivo koje bi se dokazalo kao prihvatljivo.”

Posebno se osvrnuo na sporazum Aleksandar Vučić – Avdullah Hoti, što su ga potpisali pod okriljem Donalda Trumpa.

“Gledajući strateški, ono zbog čega su se našli, rekao bih da su potpisali jedno veliko ništa. Suglasili su se oko onoga što su već potpisali, ali nisu proveli. Ili su potpisali separatno stvari koje nemaju ništa s njihovim odnosima, koje su u ulozi kampanje Trumpa”, primijetio je Josipović.



Nitko tu nije posebno dobio ili izgubio, rekao je, uz jedinu iznimku, i to možda, samog Trumpa koji je oko sebe stvorio “svu tu silnu pompu”.

Konačno, za odnos Zorana Milanovića i Plenkovića Josipović je rekao da “ne bi rekao da je to posebno tvrda kohabitacija”:

“To su čarke često osobne naravi. Mediji reagiraju čim dođe do, ne bih rekao niti sukoba, nego do nekog nesporazuma.”

Što se tiče kontroverzne svrhe putovanja predsjednika Milanovića u Albaniju, Josipović da je riječ isključivo o problemu političke komunikacije, ne i političke suštine:

“Predsjednik je uvijek predsjednik i nema privatnog kretanja u pravom smislu, a na državi je da osigura najbolje uvjete sigurnosti. Zaista je točno da i helikopteri i brodovi moraju imati određene sate leta ili plova.”

Facebook Comments

Loading...
DIJELI