JURIČAN BI USKORO ZAISTA MOGAO POSTATI MILAN BANDIĆ: Sud presudio u njegovu korist pa mu Malenica mora platiti i troškove

Foto: Damjan Tadic/Cropix

Tema prozivki Daria Juričana nerijetko je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, no u jednom je trenutku ovaj kritičar odlučio kako bi mogao promijeniti vlastito ime i od sada se zvati Milan Bandić, no našao se pred problemom. Na svom Facebook profilu “Želim biti Milan Bandić gradonačelnik svemira” pojasnio je situaciju te priložio odluku Ustavnog suda.

Njegovu objavu prenosimo u cijelosti:

“UPRAVNI SUD: IME MILAN BANDIĆ ZA SADA NEMA NEGATIVNE KONOTACIJE KAO ADOLF HITLER ILI BENITO MUSSOLINI.
U REPUBLICI HRVATSKOJ JEDNAKO SE DOPUŠTENO ZVATI IVAN HORVAT I MILAN BANDIĆ, KAO I IMENOM BILO KOJEG DRUGOG POLITIČARA…

Dario Juričan je 5. travnja 2019. podnio Zahtjev za promjenu imena u Milan Bandić. To mu je odobreno i 16. svibnja 2019. je Rješenje postalo pravomoćno da bi naknadnim nelegalnim manevrima Asje Etlinger iz Gradskog ureda za upravu te ministra Ivana Malenice iz Ministarstva uprave bilo ukinuto, na što se Juričan žalio i presudom Upravnog suda 21. listopada 2019. mu je dano za pravo da bi Ministarstvo uprave Ivana Malenice kontra presude Upravnog suda donijelo novo rješenje 28. listopada 2019. koje je Upravni sud poništio najnovijom Presudom od 1. prosinca 2020.

Tužitelj: Dario Juričan
Tuženik: Ministarstvo uprave
Zainteresirana osoba: Milan Bandić



Upravni sud u svojoj presudi od 1. prosinca 2020. navodi sljedeće: Povrijeđen je zakon na štetu tužitelja.

Zainteresirana osoba je prijedlog za obnovu postupka zbog nesudjelovanja u istom, trebala podnijeti prvostupanjskom tijelu koje je pravomoćno okončalo postupak promjene osobnog imena donošenjem rješenja od 3. svibnja 2019., te nije bilo nikakve pravne osnove za pokretanjem postupka obnove prema službenoj dužnosti, donošenjem rješenja od 31. svibnja 2019.

Tužitelj se osnovano poziva na ustavno jamstvo jednakosti svih pred zakonom, sudovima i drugim državnim i javnim tijelima iz članka 14. i 26. Ustava Republike Hrvatske. Naime, sukladno članku 6. stavku 1. Zakona o osobnom imenu svaka osoba ima pravo promijeniti osobno ime, uz iznimku iz članka 8. stavka 1 navedenog Zakona u slučaju da se predloženim osobnim imenom vrijeđaju i ugrožavaju prava i slobode drugih ljudi, pravni poredak i javni moral, odnosno ako predloženo osobno ime ne predstavlja osobno ime u smislu članka 2. ovog Zakona.

Zainteresirana osoba Milan Bandić pogrešno tumači smisao navedene iznimke, jer se iznimka odnosi na ona imena kojima bi se vrijeđali drugi ljudi, pravni poredak i javni moral, ukoliko bi se radilo o želji npr. da se osobno ime promijeni u Adolf Hitler ili Benito Mussolini, dok samo ime Milan Bandić za sada u Republici Hrvatskoj nema takve konotacije, a što je sud također istakao u ranijoj presudi. Slijedom iznesenog, u Republici Hrvatskoj jednako se dopušteno zvati Ivan Horvat i Milan Bandić, kao i imenom bilo kojeg drugog političara, pri čemu je irelevantno koliko još ljudi se tako u Hrvatskoj zove, bez obzira radi li se o jednom ili tisuću osoba s istim imenom, nitko te osobe neće smatrati zainteresiranim osobama u postupku promjene imena druge osobe, niti se takve osobe u upravnim postupcima promjene imena pozivaju da daju svoje dopuštenje da se netko zove isto kao i oni.

Tuženik je u osporavanom Rješenju pogrešno zaključio da je u konkretnom slučaju zainteresirana osoba Milan Bandić učinila vjerojatnom okolnost za obnovu predmetnog postupka, jer se predmetnom promjenom osobnog imena ne zadire u njegova prava i interese, pa je prijedlog za obnovu postupka podnesen 2. listopada 2019. i iz tog razloga trebalo odbaciti.

Ministarstvo uprave mora Dariju Juričanu nadoknaditi trošak upravnog postupka u visini 6.250kn.

UPUTA O PRAVNOM LIJEKU:
Protiv ove presude dopuštena je žalba Visokom upravnom sudu Republike Hrvatske.
Žalba se podnosi putem Upravnog suda u roku od 15 dana od dana dostave presude.
Odvjetnica Darija Juričana – Ljiljana Maravić Pirš
Odvjetnik Milana Bandića – Petar Barbarić”, naveo je Juričan

Facebook Comments

Loading...
DIJELI