Kad vidite koga je kandidirao u Lici, izostanak dobrodošlice u riječke kafiće Plenkoviću bi mogao biti najmanji problem

Izabravši prepirati se s jednim riječkim ugostiteljem, premijer je pokazao što zapravo misli o svim građanima Hrvatske. Podivljala korupcija u režiji HDZ-a, pandemija koja je zatvorila dobar dio zemlje, rast nezaposlenosti, propast malih i srednjih poduzeća – ništa od toga nije bitno, bitnije je pokazivati premijerske zube nekom ugostitelju nego čistiti ispred svojih vrata.

Premijer je nervozan. I ta nervoza nije od jučer.

Prilike u državi daleko su od idealnih, po saborskim hodnicima HDZ-ovci žicaju oporbu kvorum, usprkos Plenkovićevoj samohvali da su pomeli na izborima. Izgleda da i u vladajućoj stranci dolazi do razmimoilaženja stajališta, prve naznake tog čuda neviđenog dogodile su se kad je neki “priglupi” HDZ-ovac (prema riječima predsjednika Sabora) cinkao novinarima umotvorine Dubravke Šuice sa stranačkog predsjedništva.

Što bi rekao legendarni Šoić “ne cveta cveće ni u naše preduzeće”

Premijerska nervoza uzrokovana je sve većom neizvjesnošću pred lokalne izbore. HDZ ima novac, vlast i infrastrukturu, ali kada javno mnijenje počne okretati leđa, krivci se trebaju tražiti u vrhu. Najprije je dobro krenulo sa Zagrebom, Vanđelić je slovio za Mesiju koji će HDZ vratiti na tuđmanovski pijedestal.

Glavni grad činio se nadohvat ruke, a to bi bila uvjerljivo najveća Plenkovićeva pobjeda, čak veća i od parlamentarne. No, Vanđelić je kao spretni manager brzo shvatio kako bi bio samo lutka na koncu Plenkovićeve ‘sujete’ pa je brzo prerezao konope poltronstva. Činilo se da HDZ plovi i prema pobjedi u crvenoj Primorsko – goranskoj županiji, kako su godinama rogoborili HDZ-ovci. No, grah ili stranačka poslušnost nisu pali na plodno tlo prvog primorsko-goranskog HDZ-ovca, ministra Butkovića.



Što je i za razumjeti. Pred Butkovićevim ministarstvom su milijarde projekata i investicija, a čovjek se ne želi potrošiti u srazu s ostarjelim, ali još uvijek lucidnim Komadinom koji je ipak vladar županije već dva desetljeća. U Rijeci je propao iole ozbiljan kandidat, pa je kandidiran Josip Ostrogović. Ako je SDP-ov Marko Filipović za medije anonimus (dva mandata je bio zamjenik Obersnelu), što je onda Ostrogović?

Plenković je Rijeku vratio SDP-u 

SDP je muku mučio s Markom Filipovićem, nekarizmatičnim partijskim činovnikom i činilo se kako Partija gubi tlo pod nogama. Ali onda se umiješao Plenković i dao SDP-u ideju za oživljavanje kampanje. Dok se do prije tjedan dana činilo kako Rijeka klizi iz SDP-ove luke, sada je gotovo sigurno kako se to neće dogoditi.

U Zadru unutar HDZ-a vlada prava dinastijska bratoubilačka borba, Marko Vučetić uz potporu SDP-a eksponencijalno raste i u prilici je prvi puta u 30 godina, kako kaže, „vratiti ukradeni grad zadarskoj dici”.

Sva nemaštovitost HDZ-a očituje se u izboru kandidata za župana ličko-senjskog. Oči su uprte u Ernesta Petrya, danas kandidata HDZ-a, koji je prije četiri godine također bio kandidat za župana, ali na nezavisnoj listi kao član HNS-a uz potporu HSP-a i grmio s bine o bandi, misleći pri tom na Milinovića i HDZ. Milinović sada ni ne treba raditi kampanju, dovoljno je samo svaki dan puštati taj govor na svom profilu i eto zagarantirane pobjede.

Plenković pokazuje znakove slabosti

Panikica je i u Požegi, sicilijanskoj podružnici gdje je HDZ USKOK-ovim izvidima teško desetkovan. U Splitu je sve izgledalo idealno dok se nije uključio Željko Kerum. HDZ-ovo biračko tijelo naglo je živnulo, njihov pravi kandidat je živopisni Žele, a ne neki beskvasni kandidat iz stranačkog laboratorija što dovoljno govori o kvaliteti i biračkog tijela i kandidata. Vukovar, Dubrovnik, Velika Gorica ostaju neuralgične točke na kojima će HDZ testirati onaj stvarni rejting.

Svađama s ugostiteljima i novinarima, Plenković pokazuje znakove slabosti što je prvi indikator mogućeg lošeg izbornog rezultata.

U politici se egomanija i nedodirljivost uvijek vrate kao bumerang, sve one najave kako se HDZ mijenja ostaju tek pusta tlapnja. Čuvanje i uzgajanje oportunističkih stranačkih podanika, što se predstavljalo kao mijenjanje HDZ-a, možemo usporediti s Bandićevim pokrivanjem zagrebačkih ruševina skupim najlonom. Izbori će pokazati kako građani reagiraju na Potemkinova sela, do jučer, nedodirljivog i neprikosnovenog Andreja Plenkovića. Izostanak dobrodošlice u riječke kafiće mogao bi mu biti najmanji problem.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI