KADA ĆE PRESTATI PREPIRKE? Plenković: ‘Nećete valjda očekivati od mene, koji sam kilavac, da ja recimo sad šutim. To je politika’

Goran Mehkek/Cropix

Predsjednik Vlade Andrej Plenković održao je konferenciju za novinare povodom objave agencije Moody’s koja je podigla kreditni rejting Hrvatske. ’

“Ono što je posebno važno u ovoj ocjeni je vrlo jasno prepoznata politika Vlade kao i pravovremena reakcija na borbu protiv covida, skupa s HNB-om. Poduzeli smo korake da podržimo financiranje države iako tada nismo prihode ostvariti na uobičajene načine”, rekao je premijer.

“Upravo takvo osnaženo upravljanje pokazalo je da je Hrvatska ne samo sposobna održati kreditni rejting nego za jednu stepenicu pomaknuti se na ljestvici kreditne agencije koja rijetko objavljuje podatke”, dodao pa istaknuo je kako nas ova pozitivna vijest na jednu stepenicu bliže dovodi do uvođenje eura.

“Dobre vijesti za gospodarstvo, poduzetništvo…”, nastavio je Plenković koji se onda osvrnuo na iznose koji su jučer pušteni u različite zdravstvene ustanove.

“Mi smo jučer odlučili dati potporu Croatia Airlinesu”, prisjetio se Plenković jučerašnje sjednice Vlade.



Dotaknuo se potom i nabavke milijunskih doza cjepiva protiv covida-19. Osim drugih farmaceutskih kompanija, možda oni najaktualniji, Pfizer, od njih je ugovoreno 200 milijuna doza na razini EU. “Mi smo rezervirali milijun doza ovog cjepiva“, tvrdi. Podsjetio je potom i na dogovor Vlade o povećanju osnovice radnicima u javnom sektoru te o isplati cjelovite božićnice tim istim ljudima.

“Za 23,5 posto rasti će osnovica u obrazovanju, a rast će nešto više i osnovica policijskih službenika”, govori premijer.

Po pitanju Vladinih mjera za očuvanje radnih mjesta, javilo se 14 tisuća poslodavaca za 70 tisuća zaposlenika. “Osam milijardi kuna izdvojit će se za zapošljavanje”, zaključio je.

Upitan je potom i o rastućem dugu te o načinima na koji će država akumulirati dobit koja će nas onda dovesti do eura. “Procjene su nam vrlo niske. Bit ove analize je da su oni pokazali povjerenje, oni cijene način na koji planiramo. Vidi se smjer kojim idemo i rezultate koje ostvarujemo”, ističe Plenković.

Gospodarskom rastu pomoći će, uvjeren je premijer, i cjepivo protiv koronavirusa. “Očuvanje radnih mjesta najvažnije je”, govori pa uspoređuje SDP i ovu Vladu. “Sjetite se, SDP je imao 400 tisuća nezaposlenih, mi to nismo imali”, dodaje.

Predsjednik Milanović

Dakako, na red je došao i predsjednik Milanović. Upitan je o njegovu posljednjem istupu.

“Sve više se pojavljuje ta neka vrsta opsjednutosti. Vidim da nastoji jako podcijeniti aktivnost koju sam imao za vrijeme diplomatskih rezultata u Parizu i Brusselesu”, tvrdi pa ističe što je on učinio, a Milanović nije.

“Što se tiče svih ovih teza o kilavcima i tko. Vidim da je opsjednut košarkom, evo ja g pozivam, ionako ću ga pobijediti. Što se tiče ostalih besramnih komentara koji idu sijanjem mržnje, nemate više što reći”, rekao je. “Netko tko očito pati zbog poraza 2016. godine, on je čini se još ucviljen. On je izgubio od mene, a nije čestitao. Valjda si uvrijeđen toliko da ni nakon pet godina ne možeš čestitati”, ističe.

Što se tiče kontaktiranja Vijeća za nacionalnu sigurnost premijer ističe navodnu tezu da oni (Vlada) ne žele raspravljati o tezi Hrvata u BiH.  Podijelio je potom glasnogovornik premijera pismo koje je on uputio Vijeću koje opovrgava isto.

“Javno objavljivanje dnevnog reda Vijeća za nacionalnu sigurnosti danas, to je u vrhu diplomatike. To će, siguran sam, demobilizirati bošnjačko biračko tijelo. Oni baš zbog toga neće izaći na izbore. To nam sve stavlja Milanović s ne znam kakvim diplomatskim iskustvom. Zato je reagirao SDA, zbog vremena kada je to plasirano, dan prije izbora. Naravno da mi to možemo i smijemo komentirati”, rekao je premijer.

“To se radi u dogovoru s gospođom Krišto, njegovom prijateljicom. To se radi da u BiH, ova Vlada ne brine dovoljno o njima”, dodaje.

Upitan je kada će prestati s prepirkama s predsjednikom premijer govori: “Ja si nisam postavio to pitanje. Hoćete da premijer ušuti kao što su ne znam tko je sve ušutio kada je afera Janaf uzbudila stanovnike Pantovčaka. Onda kreće tirada. Nećete valjda očekivati od mene, koji sam kilavac, da ja recimo sad šutim. To je politika”, rekao je Plenković.

“Gospodine, mi se sva tjedna nismo osvrtali na to. To ne staje. U čemu je problem? Imali smo taktiku odgovaranja, pa smo malo stali, a napadi se nastavljaju”, dodaje Plenković. “Oni su si uzeli pravo da budu naši glasnogovornici. Kako su oni danas najavili da će objaviti pismo, onda mi možemo objaviti. Neka svi čitaju kako se kod nas dogovara sastanak Nacionalnog vijeća.”

Zdravstvo

Na red je onda došlo pitanje o zdravstvu, trenutno iznimno pogođenom, a ključnom sektoru.

“Radi se na reformi zdravstvenog sustava, imali smo više sastanaka. Moramo vidjeti kako smanjiti ogromne troškove u zdravstvenom sustavu. Imamo jako široki krug prava, moramo racionalizirati troškove, povezati funkcionalno bolnice.

“Covid kriza je pokazala da je država jako važna, u svakom trenutku. Naravno da segmenti koji su išli u smjeru privatizacije zdravstva, mi je nećemo vraćati natrag”, govori.

Pitanje Vukovara

Dvostruki kriteriji oko Vukovara, jedna je od tema koju je na dnevni red stavio predsjednik Milanović danas.  “Ja sebe ne smatram elitom, to možda Milanović s obzirom na svoje helikopterske vožnje. Održavanje Kolone ili ne? Sada nam je čovjek koji je u kontekstu ove najveće krize rekao da je korona karijes, da se možemo rukovati, da ljudi ne padaju pokošeni od virusa, našao se nama tumačiti što su dvostruki kriteriji. Najvažnije je čuti tko što govori”, smatra premijer.

Kolona u Vukovaru održat će se u posebnim okolnostima, istaknuo je. “Nije to nikakva elita, to je normalan dolazak onima koji žele doći iskazati poštovanje žrtvama”, tvrdi.

Nepravomoćna presuda Sanaderu i HDZ-u

Dakako jučer se sama stranka našla na stupu srama jer Sanader je nepravomoćno proglašen krivim, a HDZ odgovornim. Dužni su naime platiti milijunske kazne.

“U odnosu na Sanadera, ovaj HDZ nema nikakve veze s njim”, rekao je premijer ranije, a isto je ponovio i danas kada je upitan o istom.

Branko Bačić nije bio, u ovom vremenu koji je inkriminiran, nije bio glavni tajnik stranke. On je bio poslije toga. To što se njega spominje da je novac koji je ostao u stranci, tada, u dogovoru s tadašnjom predsjednicom stranke, Kosor, predao Dorh-u. Jel to kazneno djelo? Nije. Da nije tadašnje djelovanje pojedinaca bilo u dnevnom redu stranke? Nije. To što se krivnja pojedinaca, izvlači kao krivnja pravne osobe. Što bi današnje vodstvo imalo s tim?”, pita se premijer.

“Zašto se ne ispriča Škoro koji je pjevao tada, zašto se on ne ispriča?”, dodaje.

Naposljetku, našalio se premijer. Upitao je novinara je li mu zima. Kaže: “Mi prozračujemo. Smatramo da je korona stvaran problem pa prozračujemo”.

Podsjetimo, Hrvatska je u srpnju, usred poremećaja koje je prouzročio koronavirus, primljena u Europski tečajni mehanizam (ERM) II, uspješno zaključivši pripremnu fazu za ulazak u eurozonu zahvaljujući opsežnom programu reformi, konstatira agencija. Efikasnost hrvatskih mjera poboljšana je u proteklim godinama, ocjenjuje Moody’s, zaključivši da su vlada i središnja banka osigurale predvidljiviji i stabilniji okvir za ekonomsku aktivnost u vrlo neizvjesnom okruženju.

Mjere poduzete kako bi se ublažio utjecaj pandemije koronavirusa bile su pravodobne i efikasne, smatra agencija.

Hrvatska će po procjeni Moody’sa i dalje provoditi solidnu ekonomsku i financijsku politiku, budući da će ulazak u eurozonu zahtjevati održivu ekonomsku konvergenciju i spremnost na sudjelovanje u bankovnoj uniji. U Moody’su procjenjuju da bi Hrvatska mogla ući u eurozonu bliže 2025. godini, s obzirom na jako neizvjesno okruženje i obavezu provedbe reformi nakon ulaska u ERM II.

Agencija Moody’s podigla je rejting Hrvatske za jedan stupanj, na ‘Ba1’.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI