KAKO DO PROPUSNICA? Tko ih izdaje, od kada ih treba imati, što ako ste rezervirali smještaj u drugoj županiji?

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Stožer je na konferenciji za medije predstavio nove i oštrije mjere za suzbijanje epidemije koronavirusa, a jedna od najspominjanijih je zabrana napuštanja županije u kojoj je prebivalište, a koja kreće od 23. prosinca.

Na koga se ne odnose zabrane?

S obzirom na povećani rizik, zabranjuje se napuštanje županije u kojoj osoba ima prebivalište ili boravište. Zabrane se ne odnosi na one koji su nužni za promet i opskrbu, dnevne migracije zaposlenih u službama u zdravstvu, dostavi lijekova, održavanje komunalnih djelatnosti, novinara, putovanje s posla i na posao ako je to neophodno i ne može se obavljati od kuće, nužne osobe koje sprječavaju širenje covida-19 i diplomatsko osoblje. Zabrana migracija među županijama ne odnosi na Zagrebačku županiju i Grad Zagreb.

Tko izdaje propusnice i do kada je odluka na snazi?

Prilikom ulaska/izlaska iz županije treba se držati mjera, imati identifikacijsku iskaznicu kojom se dokazuje kategorija ili propusnicu. Propusnicu izdaju županijski stožeri.



“Poanta je da građanima damo poruku da se suzdrže od putovanja već i proslava, da se svi strpe kroz ovaj riskantni dio godine kako bismo bili u poziciji jedni drugima poželjeti svako dobro za buduće blagdane. Intencija je da se ova odluka ne produžuje nakon 8. siječnja, ako ne bude potrebe. Tada bismo mogli vidjeti rezultate našeg ponašanja i epidemiološku sliku”, rekao je Božinović.

Što je s onima koji su uplatiti rezervacije u kućama za odmor?

Što se tiče osoba koje su već uplatile hotelski smještaj ili kuću za odmor, Božinović je rekao: “Postoji niz opravdanih razloga za izdavanje propusnica. Tu spadaju i osobe koje skrbe o starijima, izvršavanje sudskih odluka na pravo provođenja vikenda s djecom, ali i rezervacija hotela i drugog smještaja do dana stupanja na snagu ove odluke. Oni koji su uplatili, mogu iskoristiti svoj plan.”

Božinović je rekao da što se postupanja policije tiče, već je napravljen draft uputa službenicima koji će kontrolirati prijelaze iz županija, bilo bi logično da kontroliraju propusnice, no policija će moći i na temelju rezervacije puštati iz županije u županiju.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI