KAKO OVO OBJASNITI? Cjepiva Pfizera i Moderne imaju više prijavljenih nuspojava od cjepiva AstraZenece i Johnson&Johnsona

Kako se doznaje, cjepiva Pfizera i Moderne imaju veći broj zabilježenih nuspojava od cjepiva AstraZenece i Johnson&Johnson. Potonja dva proizvođača zarađuju dosta manje od cjepiva jer su maltene izbačeni iz igre zbog ranije pojave nuspojava.

Od jučer je na stupu srama i cjepivo Johnson&Johnsona. Amerikanci su otkrili da je u nekim slučajevima i kod njega došlo do stvaranja krvnih ugrušaka pa su obustavili cijepljenje u Americi ali su istodobno obustavili i njegovu isporuku za Europu.

Tolika pažnja za zdravlje Europljana bi bila dirljiva, ali riječ je o nuspojavama koje se pojavljuju u jednom na milijun slučajeva.

Dakle veća je vjerojatnost da ćete poginuti na autoputu Zagreb Split nego da ćete dobiti neku nuspojavu od Johnsonovog ili Astrazenecinog cjepiva ali opreza nikad dosta, vele američke ali i europske agencije za kontrolu lijekova i cjepiva.

Također je zanimljivo kako u tom oprezu promiče informacija da Pfizer i Moderna zapravo imaju veći broj zabilježenih drugih nuspojava od AstraZenece i Johnsona a promiče i informacija da Pfizer i Moderna na tom oprezu zarađuju višestruko više nego AstraZeneca i Johnson&Johnson koji su sad de facto izbačeni iz igre. A zarađuju višestruko više jer su njihova cjepiva višestruko skuplja i postaju još skuplja. Jer sad sve zemlje pa tako i Hrvatska povećavaju narudžbe njihovih cjepiva, piše RTL.



 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI