KARLO RESSLER: ‘Učinkovita zaštita vanjskih granica im je trn u oku, SDP-ovi zastupnici su odabrali šutjeti’

screenshot

Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Karlo Ressler koji je radio  kao izvjestitelj na Europskom fondu solidarnosti, a trenutno se nalazi u ulozi izvjestitelja EPP-a o europskom proračunu za 2021. godinu govorio je o pomoći Hrvatskoj uz Europskog fonda, ali i sukobima s europskom ljevicom.

Pomoć Hrvatskoj

“U manje od 24 sata od potresa Hrvatska je iz Europske unije već bila primila prvi dio pomoći koji koji nam je bio najpotrebniji. Zahvaljujući Mehanizmu civilne zaštite, u Hrvatsku je pristiglo 217 kontejnera za stanovanje, 1003 šatora, 5570 kreveta te nekoliko tisuća vreća za spavanje i grijalica. Povjerenik za krizne situacije Lenarčič je dan nakon potresa zajedno s potpredsjednicom Komisije Šuicom posjetio najteže pogođena područja. Europske države pokazale su iznimnu spremnost pružiti ruku Hrvatskoj, baš kao što smo i mi to u nekoliko navrata napravili za druge države članice.

Najznačajnija sredstva za obnovu i revitalizaciju primit ćemo kroz Europski fond solidarnosti, kao i kod zagrebačkog potresa, za čiju sanaciju smo dobili 684 milijuna eura. Preduvjet za prijavu je popisivanje štete što će tek pokazati prave razmjere ove prirodne katastrofe. Dugo neću zaboraviti potresne prizore i razgovore iz obilaska razrušene Petrinje, Gline i Siska. Stanovnici Sisačko-moslavačke županije zaslužuju našu pomoć te solidarnost i nacionalne i europske razine. Borit ću se u Europskom parlamentu, zajedno s ostalim kolegama, da izravna bespovratna sredstva dobijemo što brže i jednostavnije”, kazao je Ressler za Direktno.hr

Sukobi s europskom ljevicom



U Europskom parlamentu svjedočimo napadima lijevih političkih opcija zbog navodnog nasilja hrvatske policije prema migrantima na hrvatskim graničnim prijelazima, a Resller je pojasnio o kakvim prigovorima je riječ i što misli da je njihov izvor, te otkud dolaze kritike.

“S više od 6500 hrvatskih policajaca Hrvatska trenutno štiti najdužu kopnenu granicu Europske unije. Taj težak posao obavljaju odgovorno i danonoćno, često po nepristupačnom terenu i neovisno o vremenskim uvjetima – snijegu, žegi, kiši. Zadatak im je zahtjevan, ali i jednostavan – spriječiti nezakonite prelaske hrvatske državne granice pod okriljem noći, izvan graničnih prijelaza i bez ikakvih dokumenata koji bi omogućili njihovu identifikaciju. Istodobno, cilj im je i spasiti one – primjerice žene s djecom i trudnice – čije živote krijumčari ljudima dovode u opasnost opasnim prelascima u želji za profitom.

Zaštita granice i reguliranje migracija je pitanje od strateške važnosti za cijelu Europu, a itekako i za Hrvatsku kao jednu od država najizloženijih migracijskom pritisku. U Europskom parlamentu postoje zastupnici koji otvoreno potiču i zagovaraju politiku stihijskih migracija. Zato ne čudi da im je učinkovita zaštita vanjskih granica trn u oku te da je i Hrvatska zbog toga često meta njihovih neutemeljenih napada. SDP-ovi zastupnici su odabrali šutjeti o toj temi, čak i kada i kolege iz njihovog Kluba neargumentirano blate Hrvatsku i bez obzira što se radi o pitanju od neizmjernog strateškog interesa za Hrvatsku”,  zaključio je Resller.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI