KLASIĆ ODUŠEVLJEN MILANOVIĆEM: ‘HOS nema veze s Bljeskom, povezani su s NDH i ustaštvom’

Screenshot n1

Povjesničar Hrvoje Klasić za N1 je komentirao odlazak predsjednika Republike Zorana Milanovića s obilježavanja godišnjice VRO “Bljesak” nakon što su se pojavili pojedinci u HOS-ovim majicama s natpisom “Za dom spremni”.

“Nema sumnje da se ovdje radi o provokaciji, da ljudi koji su došli ne, koliko sam ja shvatio, u uniformama iz 1991. nego u majicama kojima je dominirao natpis “Za dom spremni”, to je bila očigledna provokacija i slažem se s predsjednikovom odlukom da na takvu provokaciju odgovori ovako kako je odgovorio”, kaže Klasić te dodaje:

“Koliko znam HOS-ove postrojbe su raspuštene barem dvije godine prije “Bljeska” i u “Bljesku” u uniformama, a posebno u majicama HOS-a, nisu sudjelovali tako da je jasna poruka.

Ovdje se ne radi o obljetnici pada Vukovara pa da se netko pojavio u uniformi HOS-a i kaže da je tamo jer je branio Vukovar u toj unformi nego je ovdje to bila smišljena provokacija”, smatra Klasić kojega je Milanovićev postupak oduševio.

“Drago mi je što je netko, možda čak i prvi put pokazao ovako rezolutan stav. Podsjetit ću da smo do sada imali i predsjednicu i ostale visoke dužnosnike koji su “za dom spremni” nazivali starim hrvatskim pozdravom, koji su bili na stadionima kada se izvikivalo “za dom spremni” i “ubij Srbina”, imali smo i ministre i političare koji su na zidovima svojih kuća imali slike Ante Pavelića i nitko od svih tih koje sam nabrojao nije se čak ni ispričao javnosti zbog toga”, komentira Klasić te dodaje da je relativizacija ustaškog režima kroz toleriranje znakovlja i ličnosti iz tog perioda u stvari pravi primjer povijesnog revizionizma, kojim je postignuto to da su već 30 godina u Hrvatskoj nenormalne stvari postale normalne.



“Kad već nemamo jasne i rezolutne odluke sudova neka barem imamo predsjednika koji ima nedvosmislen i jasan stav o ustaškom režimu”, kaže Klasić.

Na pitanje da se nositelji HOS-ovih majica i amblema pravdaju da nemaju oni ništa s NDH nego su samo branili Hrvatsku, Klasić kaže da je to lažno opravdanje.

“Apsolutna je laž da oni koji su osnovali HOS nisu imali veze s NDH. Osnivači HOS-a su se javno, što je lako provjerljivo svakome, ponosili svojim obožavanjem poglavnika i Nezavisne države Hrvatske.

I tu se slažem s predsjednikom, jedno je boriti se za Hrvatsku, a važnije pitanje je za kakvu Hrvatsku se boriti i često me strah pomisliti kako bi izgledala Hrvatska u kojoj bi pobijedili oni koji se ponose Jurom Francetićem, Rafaelom Bobanom i Antom Pavelićem”, kaže Klasić.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI