Kolarić: “Imamo dobru situaciju u Hrvatskoj, raste broj cijepljenih”

Epidemiolog Branko Kolarić gostovao je u RTL Direktu te se dotaknuo teme COVID putovnica.

Smatra i izrazio je nadu kako će one biti spremne do 1. srpnja ove godine, a ističe kako će najzahtjevnije biti povezati podatke u vezi testiranja na koronavirus jer su to podaci koji su najsvježiji i vrijede 48 sati, dok će nešto jednostavnije biti s podacima o cijepljenju i preboljenju, koji vrijede šest mjeseci.

Na pitanje trebaju li PCR testovi biti besplatni, da ne bude diskriminacije prema onima koji se nisu cijepili, odgovara:


“PCR testiranje košta 500 kuna. Testovi nikada nisu besplatni, plaća ih zdravstveno osiguranje. A trebaju li biti besplatni za sve je pitanje. Imamo na raspolaganju cjepivo koje košta 30-ak do 150 ili 200 kuna, a PCR košta 500 kuna. Neke države su omogućile besplatno testiranje brzim testovima, kućna upotreba, to bi se moglo uvesti. Ali mislim da PCR testiranje besplatno za sve neće biti.”, istaknuo je i govori dalje kako još uvijek treba mjere postepeno popuštati.

“Imamo izvrsnu situaciju u Hrvatskoj, smanjuje se treći val i raste broj cijepljenih, 10 posto građana je cijepljeno s dvije doze. U tom smislu imamo sve bolju i bolju situaciju svaki dan. Vjerujem da će od 1. lipnja sigurno ostati ograničenje na granicama, ali će se popustiti okupljanja na 25, privatna na 10, mislim da će se tu podići. Mislim da će se uskoro omogućiti održavanje svadbi i drugih svečanosti. Ali sigurno nećemo sve odjednom i nekih masovnih okupljanja neće biti”, rekao je Kolarić. 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI