KOMADINA ODBRUSIO PLENKOVIĆU: U državi su izazvali zbunjolu, ne vidim razlog zašto je Plenković nervozan

Goran Kovacic/PIXSELL

Župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina odgovorio je na prozivke premijera Andreja Plenkovića koji je jučer komentirao najave Istarskog stožera da će od 1. ožujka otvoriti terase ugostiteljskih objekata, rekavši da se lokalni i županijski stožeri služe politikantstvom.

Osvrnuo se i na preporuke Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije da se stariji od 65 godine ne cijepe AstraZenecinim cjepivom.

“Evidentno je da je problem cijepljenja potaknuo Plenković. Razumijem Plenkovića da mu nije lako, ali prijetiti da će oduzeti pravo zavodima da budu regionalni, provodi diktat nad stručnim mišljenjima. Ne stanuje sva pamet u Banskim dvorima, gdje god su medicinski fakulteti postoje stručnjaci, a ovo što se dogodilo je posljedica kašnjenja protokola o redoslijedu cijepljenja”, rekao je Komadina za N1.

Kako ističe, zbunjujuća situacije je nastala krivnjom države.

“U državi su izazvali zbunjolu koja se sad rješava, ne vidim zašto se prijeti nastavnim zavodima, kojima upravljaju županije. Nisu pogriješili”, rekao je Komadina, dodavši da su nastavni zavodi sami zaključili kojim redom i na koji način cijepiti ljude, jer nisu imali naputak iz države. Kako kaže, naputak je sada došao i ne vidi razloga za nervozu premijera Plenkovića i pozivanje na politikantstvo.Dodaje, njihov Zavod je samo izdao preporuku koje kategorije se mogu cijepiti, dok nije bilo državnog naputka, pozivali su mlađe od 60 godina s kroničnim bolestima.

“Po meni je sad ta dvojba riješena. Sljedeće cijepljenje će ići po državnom naputku2, ponovio je.

Što se tiče izjave premijera Plenkovića da bi svi zavodi trebali biti ispostave državnog zavoda, Komadina smatra da je to neprimjereno.

“Osnivač zavoda je županija i po meni je sasvim neprimjereno da se prijeti izmjenama zakonskih rješenja da postanu državne ispostave na ovom području. Mislim da je premijer Plenković to rekao u afektu i ako razmisli, vjerujem da će odustati od ovoga što je naumio”, rekao je Komadina, dodavši da je problem u cijeloj situaciji nastao na samom početku, kad nije bilo jasno rečeno kakav je plan i što će se kada raditi, a što je trebao odrediti Nacionalni stožer.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI