Kontroverzna odluka o kojoj bruji poslovni svijet!

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

“Mi smo u stalnom dijalogu s BAT-om i mislim da smo u razgovorima koje smo vodili pronašli rješenje koje će omogućiti da ova kompanija zadrži tvornicu i proizvodnju u Kanfanaru. Ne morate se brinuti. Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić ima nalog da to pitanje uskoro dođe i na sjednicu Vlade”, odgovorio je tijekom aktualnog sata premijer Andrej Plenković na pitanje saborskog zastupnika IDS-a Marina Lerotića što će biti s rovinjskom tvornicom duhana.

Zastupničko pitanje bilo je potaknuto natpisima da će duhanski gigant BAT ugasiti proizvodnju što bi značilo da bi 500 radnika u tvornici i oko 1.600 zaposlenih u cijelom sustavu završilo ‘na ulici’. A to nikad, a osobito uoči lokalnih izbora, ne ide u prilog politici. Bilo da se radi o vladajućima na državnoj razini, tj. HDZ-u, bilo da se radi o lokalnoj i IDS-u.

U roku od tri tjedna nakon postavljenog zastupničkog pitanja stigli su i rezultati ‘dijaloga Vlade i BAT-a’ – država je najavila povećanje trošarina duhana i duhanskih proizvoda tako da će već od 1. ožujka doći do novog poskupljenja cigareta!

E, sad, logično bi bilo postaviti pitanje kako će veći nameti na duhan doprinijeti očuvanju radnih mjesta i zadržavanju tvornice? Ne zvuči baš logično da vam netko prijeti odlaskom, a vi njemu dižete trošarine!? BAT je, podsjetimo, upravo visoke trošarine spominjao kao jedan od razloga gašenja tvornice. I sad isti taj BAT ‘u stalnom dijalogu’ traži od Vlade da poveća trošarine na duhan i duhanske proizvode!?

No, krenimo redom. Sve se zakuhalo prošle godine u listopadu kad je BAT-u istekao moratorij na zatvaranje rovinjske tvornice duhana. BAT je od Adrisa 2015. godine kupio Tvornicu duhana Rovinj te se ugovorom obvezao da će najmanje pet godina zadržati tvornicu. Prijevremeno zatvaranje platili bi s 50 milijuna eura, a čim su se te obveze riješili krenule su i priče da im je tvornica u Hrvatskoj neisplativa kao i prijetnje da je zatvaraju.



Tu je znakovito što su se žalili upravo na visinu trošarina i nepredvidivost poslovanja, a obje stvari sada su se dogodile – očito na njihovo traženje. Ministar Marić, osobito dok je imao ‘dobre karte u rukama’ (čitaj: penale za zatvaranje tvornice), BAT-ovcima je poručivao da visina trošarina nema nikave veze s rentabilnošću tvornice. Procijenjuje se da oko 87 posto proizvedenih cigareta u Kanfanaru ionako ide u izvoz pa na njih BAT uopće ne plaća trošarine. A da apsurd bude veći, u velikoj većini zemalja u koje izvoze trošarine na cigarete su veće nego u Hrvatskoj.

Što tiče nepredvidivosti poslovanja, odnosno nasumičnog dizanja trošarina, sadašnji potez Vlade upravo je ‘divlje’ podizanje trošarina, ali samo na tzv. grijane duhanske proizvode. Trošarina na cigarete proporcionalno se se diže, s 370 kuna za 400 kuna, kao i ona na rezani duhan koja skače s 800 na 860 kuna po kilogramu te cigare i cigarillose koje idu s 800 na 860 kuna na tisuću komada. No, na grijani duhan ona skače s 800 na 1.400 kuna što je dosad nezabilježenih 75 posto! Toliko o nepredvidivosti. Pri tome je zanimljivo da se trošarine na tzv. e-cigarete i dalje ne uvode, a tehnički gledano, veća je sličnost grijanog duhana i e-cigarete nego grijanog duhana i cigareta. Za usporedbu, grijani duhan ima 90 posto manje štetnih sastojaka od obične cigarete. Dakle, u ovom slučaju nikako se ne radi o javno-zdravstvenom aspektu trošarina.

Teško i da se radi o nekom velikom proračunskom dobitku jer grijani duhan danas zauzima tek pet posto tržišta. Onda pravi razlog moramo tražiti negdje drugdje. Naime, BAT-ov grijani proizvod nije uspio na tržištu, pa čak i ne morate biti stručnjak za duhansku industriju da zaključite kako je cilj spriječiti daljni rast konkurencije.

Jedini problem, i to prilično ozbiljan, taj je što je odluku o trošarinama povukla hrvatska Vlada, a ne BAT. Činjenica je da je Plenković potvrdio da je bilo pregovora, no o tim pregovorima javnost ne zna aposlutno ništa. Ni kakvi su bili zahtjevi BAT-a, ni što je Vlada nudila.

Konačni rezultat dijaloga stoga možemo shvatiti na način da se odluka o trošarinama ne donosi u Ministarstvu financija već u  multinacionalnoj kompaniji. A drugo je pitanje, na koje također nema odgovora, jest što na se BAT obvezao? Koje su garancije da tvornicu, kad im to bude zatrebalo, opet neće koristiti kao sredstvo pritiska na Vladu i da cijeli slučaj opet gledamo ispočetka. Sve ukazuje da će se to i dogoditi, samo je pitanje kada. Da će se to opet uskoro dogoditi indirektno je to potvrdio i Anton Kliman, saborski zastupnik i predsjednik županijske organizacije HDZ-a,

”Ja se veselim da će ti ljudi (zaposlenici tvornice i kooperanti, op.a.) moći odahnuti do onog trenutka dok ne budu novi pregovori BAT-a i Vlade RH”, rekao je za rovinjski radio.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI